Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Maailma muuttuu – myös hovioikeuksissa ja korkeimmassa oikeudessa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Maailma muuttuu – myös hovioikeuksissa ja korkeimmassa oikeudessa

Tiedote.
Julkaistu: 28.09.2015 klo 13:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

”…vaikka korkeimman oikeuden peräseinään saakka!” -keruukilpailu tuotti 56 osallistujalta yli 800 sivua muistitietoa. Lisäksi saatiin henkilöstölehtiä, artikkelikopioita, piirroksia, valokuvia, lauluja, runoja ja muuta materiaalia.

Palkinnot jaettiin keruun päätösseminaarissa SKS:ssa 28.9.2015. Rahapalkinto, 800 euroa, myönnettiin kolmelle muistelijalle, jotka olivat aakkosjärjestyksessä seuraavat:

- Veikko M. Hämäläinen, hovioikeuden presidentti, Kouvola.Hämäläinen sai 1951 määräyksen Itä-Suomen hovioikeuden v.t. aktuaariksi ja v.t. kirjaajaksi. Tarkkanäköisesti hän kuvaa Viipurista muuttaneen hovioikeuden vaiheita ja olosuhteita Kuopiossa, samoin aikaansa korkeimmassa oikeudessa 1975–1986. Yleinen ja omakohtainen yhdistyvät sujuvaksi mikrohistoriaksi.

- Riitta Jousi, hovioikeudenlaamanni, Turku.Jousi aloitti 42-vuotisen uransa Turun hovioikeudessa 350-vuotisjuhlavuonna 1973. Kahdeksan nautittavan kirjoitelman kautta hän päätyy 390-vuotisjuhliin, joihin osallistui myös hovioikeuden entinen viskaali Sauli Niinistö. Selvitetyiksi tulevat fataljit, rootelit, ingressit ja resiitit.

- Tuula Pitkäranta, informaatikko, Vaasa.Pitkäranta tuli 1970 Vaasan hovioikeuden konekirjoittajan virkaan 19-vuotiaana, 600 markan kuukausipalkalla. Hovioikeuden peruskorjaukseen saakka oltiin sananmukaisesti kahden kerroksen väkeä. Pitkärannan keruuvastaus liitteineen on asiantunteva kansliaväen eepos, josta ei huumoriakaan puutu.

Aineistoa tuli tasaisesti naisilta ja miehiltä ja eri työtehtävistä, niin korkeimmasta oikeudesta kuin jokaisesta viidestä hovioikeudestakin – eniten Turusta. Taso oli korkea ja ansiokkaita sisältöjä niin paljon, että raati päätti myöntää palkinnot myös seuraaville:

- Kim Fröman, hovioikeudenneuvos, Turku.Keruuaineistoon tuo merellisen tuulahduksen Fröman, joka kuvaa käräjämatkoja Ahvenanmaalle vuodesta 2004 lähtien. Yhteysalukset saatiin avuksi, jottei enää seilattaisi kaupallisilla laivoilla kohteen ohi Tukholmaan saakka.
- Helena Lindgren, hovioikeudenneuvos, Kuopio. Itä-Suomen hovioikeuden pikkujoulussa 19.12.2014 jaettiin jo 26. hovioikeuspipari. Yhdeksälle naiselle ja 17 miehelle myönnetyn piparin perusteena ovat Lindgrenin mukaan olleet henkilön kömmähdykset, erityiset ansiot tai elämäntyö.
- Tarja Rossi, varatuomari, Akaa & Tuula Lehto, laamanni, Ikaalinen. Rossin ja Lehdon dialogi on elävää ajankuvaa naisjuristien alkuvaiheista Vaasan hovioikeudessa 1977–1981. Yhdessä pohdittiin työasioita, käytiin lenkillä, teatterissa, elokuvissa, kaljalla ja punttejakin kalistelemassa.

Lisäksi kaikkien vastaajien kesken arvottiin viisi kirjapalkintoa, joiden saajat ovat Ukko Kiviharju Espoosta, Jorma Lumiala Helsingistä, Kaija Mäntymäki Turusta, Hagar Nordström Vaasasta ja Antti Savela Kemistä.

Palkintolautakunnan muodostivat oikeusneuvos Kati Hidén, hovioikeuden presidentti Mikael Krogerus, arkistonjohtaja Lauri Harvilahti ja arkistotutkija Juha Nirkko.

Muistitiedon keruukilpailun ”… vaikka korkeimman oikeuden peräseinään saakka!” järjestivät korkein oikeus, hovioikeudet ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1.10.2014–31.5.2015. SKS:n arkisto ottaa vastaan aiheeseen liittyvää aineistoa keruuajan päätyttyäkin.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, keruu@finlit.fi, 0201 131 240

____________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura, joka toimii muistiorganisaationa, tutkimuslaitoksena ja kulttuurijärjestönä. Sen osastot ovat arkisto, kirjasto, tutkimusosasto, kustantamo ja FILI. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä. SKS:n palveluksessa työskentelee tällä hetkellä vajaat sata henkilöä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs