Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Lääkärit vaativat yhteiskunnan tukea tupakoinnin lopettamiseen

Suomen ASH ry

Lääkärit vaativat yhteiskunnan tukea tupakoinnin lopettamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 28.12.2011 klo 06:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto vaatii tupakkatuotteiden vieroituksessa käytettäviä lääkkeitä ja nikotiinivalmisteita sairausvakuutuskorvattaviksi. Verkosto korostaa, että tupakasta vieroituksessa käytettävien lääkehoitojen vaikuttavuus- ja kustannushyödyt ovat parhaimpia, mitä lääkehoidoissa saavutetaan.

Vahvistaessaan kansainvälisen tupakkasopimuksen Suomi on sitoutunut panostamaan tupakoinnista vieroitukseen. – Tupakoinnista vieroituksen tulee olla osa jokaisen potilaan hoitoa, jos sairaudella on syy-yhteys tupakointiin. Näyttö tupakoinnin lopettamisen myönteisyydestä terveyden kohentumiseen ja lääkkeiden vaikuttavuuden paranemiseen on yksiselitteinen, toteaa verkoston puheenjohtaja erikoislääkäri Olli Simonen.

– Tupakan käytön aiheuttamien sairauksien hyvän hoidon lähtökohta on sairauden syytekijän, nikotiini- ja tupakkariippuvuuden katkaisuhoito tai siitä vieroitus. Nikotiini- ja tupakkariippuvuus eivät ole tahdonalaisia tapoja, vaan kansainvälisen tautiluokituksen mukaisia sairauksia, joista suurin osa haluaa päästä irti, painottaa Olli Simonen.

Tupakoinnista vieroitus on nopein ja samalla vaikuttavin tapa vähentää väestön tupakointia, edistää väestön terveyttä, nostaa väestön elinajanodotetta ja vähentää väestöryhmien välisiä terveyseroja. – Tupakasta vierotuksen monipuolinen tuki on myös edellytys tupakkalain tavoitteen, tupakkatuotteiden käytön loppumisen, saavuttamiselle. Sen avulla voidaan vähentää terveydenhuollon kuormitusta ja lisätä voimavaroja muiden sairauksien hoitoon, korostaa Simonen.

Tupakan sisältämien myrkyllisten aineiden aiheuttamat sairaudet ovat suurin vähiten koulutusta saaneen väestön sairausryhmä ja suurin väestöryhmien välisten terveyserojen aiheuttaja. Verkosto toteaa, että hallituksen yksi keskeinen terveyspoliittinen tavoite on väestöryhmien välisten terveyserojen kaventaminen parantamalla erityisesti vähiten koulutetun väestön terveyttä. Tupakoinnin vieroitus on verkoston mukaan paras ja tehokkain tapa vähentää väestöryhmien välisiä terveyseroja ja parantaa vähiten koulutetun väestön terveyttä.

-Tupakoinnin lopettaminen hyödyttää kansantaloutta, kun väestön työkyky säilyy pidempään, ennenaikainen eläköityminen vähenee ja työn tuottavuus paranee. Lisäksi tupakointiin käytettävä runsas miljardi euroa hyödyttää kansantaloutta enemmän muualla kuin tupakoinnissa. Tupakkatuotteethan ovat tuontitavaraa, joka tarkoittaa, että muutama sata miljoonaa siirtyy joka vuosi muualle maailmantalouteen.

***

Lääkärit tupakkaa vastaan (DAT) –verkostoon kuuluu yli 400 eri erikoisalojen lääkäriä ja hammaslääkäriä. Verkoston tarkoituksena on aktivoida kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia kiinnittämään huomiota potilaan tupakointiin, antamaan tupakoinnin lopettamiskehotuksia sekä tukemaan potilasta vieroituksessa. DAT korostaa ihmisten oikeutta puhtaaseen, savuttomaan ilmaan.

 

Lisätietoja:

Erikoislääkäri Olli Simonen, Lääkärit tupakkaa vastaan –verkoston puheenjohtaja,

puh. 044 - 308 03 06

 

 

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs