Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Korkein hallinto-oikeus valvoo oikeusvaltion ja demokratian toteutumista

Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus valvoo oikeusvaltion ja demokratian toteutumista

Tiedote.
Julkaistu: 16.07.2014 klo 08:00
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi viime vuonna yli neljätuhatta muiden hallintotuomioistuinten kautta tullutta, viranomaisten päätöstä koskevaa valitusta. Samaan aikaan KHO:n kirjaamo otti vastaan uudet neljätuhatta asiaa. Asiat liittyivät mm. verotukseen, sosiaali- ja terveyskysymyksiin, ulkomaalaisasioihin ja ympäristöön.
Määrä on suuri, mutta hallintopäätösten kokonaisuudessa pieni. Suomalaiset viranomaiset tekevät joka vuosi yli 30 miljoonaa ratkaisua, joihin asianosaiset tyytyvät.

- Tällä henkilökuntamäärällä korkein hallinto-oikeus on täystyöllistetty. Demokratia ei silti ole kriisissä, kunhan voimavaroja ei enää tästä leikata, hallintoneuvos Kari Kuusiniemi korkeimmasta hallinto-oikeudesta sanoo.

Korkeimman hallinto-oikeuden parikymmentä tuomaria ja vajaat neljäkymmentä esittelijää käsittelevät ja antavat ratkaisuja valituksiin. KHO ei ota tapauksia käsittelyyn oma-aloitteisesti.

- Korkein hallinto-oikeus on tuomioistuin, joka valvoo viranomaisten toimintaa, ja muutoshakemusten pohjalta sitä, että viranomaispäätökset noudattavat lakia, Kuusiniemi korostaa.

Tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä korkeimman hallinto-oikeuden kirjaamoon oli tullut yli 2 200 uutta valitusta ja tuomarit olivat antaneet päätöksensä yli kahdessa tuhannessa asiassa. Valmistelijoiden ja esittelijöiden pöydillä oli lähes neljätuhatta tapausta työn alla.

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö, 050 341 1347

Linkki:
www.kho.fi
http://www.kho.fi/material/attachments/kho/vuosikertomukset/0IRYmhZDr/KHO_vsk2013_FI_0519b.pdf
KHO:n vuosikertomus 2013
http://suomiareena.fi/tapahtumat/38-kaivokset-luonto-raha-vai-molemmat/ - KHO SuomiAreenassa 2014

Kuvateksti:
1. Korkein hallinto-oikeus on täystyöllistetty ja se tekee joka vuosi nelisentuhatta päätöstä. Kuva: Risto Silvola

2. Hallintoneuvos Kari Kuusiniemi on KHO:n I jaoston puheenjohtaja. I jaosto käsittelee mm. ympäristökysymyksiä, maankäyttöä ja luonnonsuojelua koskevia asioita. Kuva: Risto Silvola

 

Liitetiedostot

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs