Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Kommunernas nya och utvidgade uppgifter finansieras fullt ut med statsandelar från och med 2016

Valtiovarainministeriö

Kommunernas nya och utvidgade uppgifter finansieras fullt ut med statsandelar från och med 2016

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.09.2014 kl. 15:42
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Regeringen överlämnade den 15 september en proposition till riksdagen om finansiering av kommunernas nya och utvidgade uppgifter. Kommunernas nya uppgifter och förpliktelser finansieras år 2016 fullt ut med statsandelar. Besluten gäller uppgifter som ålagts kommunerna efter rambeslutet från 2013.

I dagsläget täcks hälften av kommunernas nya uppgifter med statsandelar. Ifall kommunerna åläggs nya uppgifter eller förpliktelser under 2015, kommer den fulla statsandelen att omfatta även dem.   

- Jag är väldigt nöjd med beslutet, vilket säkerställer finansieringen av nya förpliktelser och uppgifter som åläggs kommunerna. Staten ska i fortsättningen kompensera de kostnaderna som eventuella nya uppgifter orsakar kommunerna till fulla beloppet. Jag tror att detta för egen del kan minska på överföringen av uppgifter till kommunerna, konstaterar minister Risikko.

- Jag har varit oroad över minskningen av statsandelen för kommunal basservice. Detta beslut om finansieringen av uppgifterna förstärker kommunernas finansiella ställning för nya uppgifters och förpliktelsers del, och det lindrar för sin del konsekvenserna av den minskande statsandelsprocenten, sade ministern.

Statsandelsprocenten för kommunal basservice sänks till 25,42 procent år 2015. Den nuvarande statsandelsprocenten är 29,57. En del av minskningen har ett samband med statsandelsreformen som träder i kraft vid ingången av 2015.

Minskningen av statsandelsprocenten påverkas även av nedskärningarna i samband med tidigare rambeslut, minskningen i anslutning till reformeringen av yrkeshögskolefinansieringen samt anpassningsåtgärderna i rambeslutet från 204.  

Förfrågningar

Päivi Laajala, överdirektör, tfn 02955 30026
Markku Nissinen, finansråd, tfn 02955 30314
Arto Salmela, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30377

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs