Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » KHO:n vuosikirjapäätös - Otto-oikeuden käyttäminen

Korkein hallinto-oikeus

KHO:n vuosikirjapäätös - Otto-oikeuden käyttäminen

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2015 klo 09:06
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

Kaupungin Tilaliikelaitoksen johtokunta oli päättänyt maksaa Tilaliikelaitoksen johtajalle henkilökohtaista palkanlisää. Apulaiskaupunginjohtaja käytti asiassa otto-oikeutta. Kaupunginhallitus kumosi johtokunnan päätöksen sillä perusteella, ettei toimivalta mainitussa asiassa kuulunut johtokunnalle vaan kaupunginjohtajalle, ja siirsi asian kaupunginjohtajan päätettäväksi (siirtopäätös). Kunnan jäsen teki kaupunginhallituksen päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka kaupunginhallitus hylkäsi (päätös oikaisuvaatimukseen). Kunnan jäsen teki asiassa kunnallisvalituksen sillä perusteella, ettei asiassa olisi voinut käyttää otto-oikeutta. Hallinto-oikeus hyväksyi valituksen ja kumosi kaupunginhallituksen päätökset sillä perusteella, että koska palkanlisiä koskevaa toimivaltaa ei ollut siirretty johtokunnalle, otto-oikeutta ei ollut voinut käyttää.

Otto-oikeutta arvioitaessa oli korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kuitenkin olennaista tarkastella asiaryhmässä mahdollista toimivallan siirtämisen perustetta, ei sitä, onko toimivalta tosiasiassa siirretty asianomaiselle alemmalle toimielimelle. Henkilökohtaista palkanlisää koskevissa asioissa toimivalta oli kuntalain mukaan ollut siirrettävissä, mutta sitä ei ollut siirretty johtokunnalle. Johtokunta oli tästä huolimatta tehnyt asiassa päätöksen. Asiassa oli voitu käyttää otto-oikeutta, minkä vuoksi hallinto-oikeuden päätös kumottiin.

Kaupunginhallituksen asiassa otto-oikeuden käytön jälkeen tekemä siirtopäätös koski kuntalain 91 §:n tarkoittamalla tavalla vain valmistelua eikä siitä saanut tehdä oikaisuvaatimusta. Tämän vuoksi kaupunginhallituksen päätös oikaisuvaatimukseen oli kumottava ja poistettava ja kunnan jäsenen siitä hallinto-oikeudelle tekemä valitus jätettävä tutkimatta. Kaupunginhallituksen siirtopäätös, jolla palkkausasia oli toimitettu kaupunginjohtajan päätettäväksi, jäi siis voimaan.

KHO:2015:68

 

Yhteystiedot:

Satu-Maarit Tarkkanen, tietopalvelupäällikkö, 050 301 6262

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs