Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » KHO:n vuosikirjapäätös, joka koskee työntekijän oleskelulupaa

Korkein hallinto-oikeus

KHO:n vuosikirjapäätös, joka koskee työntekijän oleskelulupaa

Tiedote.
Julkaistu: 15.03.2016 klo 10:40
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

A oli hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua vuonna 2006 väärällä nimellä esiintyen. Hakemus oli hylätty ilmeisen perusteettomana, ja A oli käännytetty kotimaahansa Bangladeshiin ja määrätty kahden vuoden maahantulokieltoon. A oli poistunut Suomesta vuonna 2007.

A oli tullut takaisin Suomeen vuonna 2008 maahantulokiellon ollessa voimassa. A oli oleskellut Suomessa vuoteen 2014 asti, jolloin hänen laiton maassa oleskelunsa oli tullut ilmi risteilylaivan matkustajaterminaalissa suoritetun valvonnan yhteydessä. A oli esittänyt valvontaa suorittaneelle viranomaiselle vääriä asiakirjoja ja tietoja henkilöllisyydestään ja maahantulon kannalta merkityksellisistä olosuhteistaan. A oli jälleen hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua ja myöhemmin työntekijän oleskelulupaa. Työntekijän oleskeluluvan perusteeksi oli esitetty työsuhde työnantajaan, jonka palveluksessa A oli maassa laittomasti oleskellessaan työskennellyt.

Maahanmuuttovirasto oli hylännyt A:n hakemukset. Työntekijän oleskelulupahakemus oli hylätty ulkomaalaislain 36 §:n 2 momentin nojalla, kun A:n tarkoituksena katsottiin olleen maahantuloa ja maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen.

Hallinto-oikeus oli A:n valituksesta kumonnut Maahanmuuttoviraston päätöksen työntekijän oleskeluluvan osalta. Hallinto-oikeuden mukaan A:n oleskeluun liittyi sinänsä poikkeuksellisia seikkoja, mutta asiassa ei ollut aihetta epäillä, että A:n tarkoituksena ei olisi ollut hakemuksensa mukaisesti tehdä töitä Suomessa.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että ulkomaalaislain 36 §:n 2 momentti koskee ennen kaikkea tilanteita, joissa oleskelulupaa on haettu maahantulon todellista tarkoitusta vastaamattomalla perusteella. Säännös on kuitenkin sovellettavissa myös muunlaiseen menettelyyn, jonka tarkoituksena on maahantulo tai maassa oleskelu maahanmuuttoviranomaisia harhauttamalla tai muutoin virheellisin perustein.

A:n työntekijän oleskelulupahakemus oli voitu hylätä ulkomaalaislain 36 §:n 2 momentin nojalla, kun otettiin muun ohella huomioon A:n aiempi toiminta ja hakemushistoria. Hakemuksen hylkäämistä ei estänyt se, että hakemuksen perusteeksi esitetty, pitkän laittoman maassa oleskelun aikana hankittu työsuhde oli sinänsä todellinen. Hallinto-oikeuden päätös kumottiin ja Maahanmuuttoviraston päätös saatettiin voimaan.

KHO 2016:31

Yhteystiedot:

Jaana Lappalainen, viestintäpäällikkö, 050 341 1347

 

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs