Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » KHO:n presidentti Pekka Vihervuori: Sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon resurssitarpeet -raportti on pettymys

Korkein hallinto-oikeus

KHO:n presidentti Pekka Vihervuori: Sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon resurssitarpeet -raportti on pettymys

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2015 klo 15:43
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori on pettynyt sisäministeriön ja oikeusministeriön yhteisen työryhmän tänään julkaisemaan raporttiin sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon tulevaisuudesta. Hyvästä tarkoituksesta huolimatta raportti ei turvaa oikeussuojan toteutumisen vaatimia voimavaroja siedettävälläkään tasolla. Taustalla näyttää olleen virheellinen oletus siitä, että kiistanalaiset ja tosiasiassa menoja lisäävät epäselvät hankkeet kuten ylimpien tuomioistuinten yhdistäminen tai uuden tuomioistuinkeskusviraston perustaminen tuottaisivat säästöjä.

Tarkastelun perustuessa vahvasti vain ”poliisilähtöiseen” käsittelyketjuun esitutkinnasta rangaistuksen täytäntöönpanoon oikeuslaitoksen toinen puolikas eli hallintotuomioistuimet (alueelliset hallinto-oikeudet, vakuutusoikeus, markkinaoikeus ja korkein hallinto-oikeus) ovat jääneet valmistelussa lapsipuolen asemaan. Hallintotuomioistuinten edustajia ei juuri ole mahtunut työryhmän kuulemien tahojen joukkoon. Esimerkiksi resurssitason vaikutuksia verotuksen, lastensuojelun tai julkisten hankintojen prosesseihin ja niiden kautta yhteiskuntaan ja talouselämään ei lainkaan ole kosketeltu.


Positiivista raportissa on huomion kiinnittäminen turvapaikka-asioiden sujuvaan oikeuskäsittelyyn. Työryhmän mukaan vastaanottokustannusten kurissa pitämiseksi on erittäin tärkeää, että Helsingin hallinto-oikeus, jonne turvapaikkapäätöksentekoa koskeva ensiasteen muutoksenhaku on keskitetty, on resursoitu riittävästi ja pystyy käsittelemään valitukset nopeasti. Tällä hetkellä näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.


Presidentti Vihervuoren mukaan työryhmän ilmaisena aito huoli oikeuslaitoksen resursseista on otettava vakavasti, mutta se edellyttää kokonaan uutta ja samalla kattavaa tarkastelukulmaa.K

Korkein hallinto-oikeus tulee aikanaan lausunnossaan ministeriöille tarkoin perehtymään raporttiin ja sen synnyttämään tilanteeseen.

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö, 050 341 1347
linkki:
http://www.kho.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2015.html

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs