Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Katselmuksen tarkoitus on tukea KHO:n päätöksentekoa

Korkein hallinto-oikeus

Katselmuksen tarkoitus on tukea KHO:n päätöksentekoa

Tiedote.
Julkaistu: 19.02.2016 klo 12:00
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus tekee tarvittaessa katselmuksia yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti ja luonnonsuojelullisesti tärkeissä asioissa. Katselmuksessa oikeuden jäsenet pystyvät paikan päällä arvioimaan ja tekemään havaintoja esimerkiksi maisemasta, luonnonesiintymistä tai rakennuksista. Tarkoitus on, että oikeus saa mahdollisimman kattavan näkemyksen päätöksenteon tueksi. Korkeimman hallinto-oikeuden käsittely on pääasiassa kirjallista.

Korkein hallinto-oikeus tekee katselmuksia vain harvoin. Viime vuonna niitä tehtiin kaksi – toinen Taivalkoskella ja toinen Helsingissä, Hakaniemessä.

- Päätös katselmuksen tekemisestä voi tulla esimerkiksi siitä, että kirjallisen aineiston perusteella asia vaikuttaa erittäin tulkinnanvaraiselta. Katselmus ei ole suullinen käsittely, mutta osapuolet voivat sen yhteydessä kiinnittää oikeuden jäsenten huomiota tärkeinä pitämiinsä näkökohtiin, hallintoneuvos Kari Kuusiniemi sanoo.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen kirjataan vuosittain nelisentuhatta asiaa, sama määrä on koko ajan käsittelyssä ja noin neljääntuhanteen asiaan tulee myös päätös.

- Teemme katselmuksia vain harvakseltaan ja lähinnä silloin, kun tapaus näkemyksemme mukaan vaatii kirjallisen materiaalin lisäksi täsmennystä. Katselmus vie kirjalliseen käsittelyyn verrattuna paljon työaikaa. KHO:n juttumäärällä ei voida kovin monta katselmusta vuosittain toimittaa.

Kuusiniemi korostaa, että katselmuksen jälkeen juttu ratkaistaan istunnossa, ei paikan päällä. Ratkaisua tehtäessä myös kaikki kirjallinen materiaali on käsillä ja ratkaisun perusteena. Katselmus tukee sitä, että oikeus jokaisessa asiassa toteutuu. 

KHO arvioi katselmuksessa tänään Hangon Länsisataman Englannin makasiinin suojeluarvoa.

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö, 050 341 1347

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs