Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Högsta förvaltningsdomstolen om den föreslagna domstolslagen: Grundlig ytterligare beredning är nödvändig

Korkein hallinto-oikeus

Högsta förvaltningsdomstolen om den föreslagna domstolslagen: Grundlig ytterligare beredning är nödvändig

Pressmeddelande.
Publicerad: 22.05.2014 kl. 15:55
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

Högsta förvaltningsdomstolen anser att det omfattande förslaget till domstolslag kräver en grundlig och djupgående ytterligare beredning. Enligt HFD är det inte skäl att gå onödigt snabbt framåt i beredningsarbetet.

- Arbetsgruppen har haft en synnerligen stram tidtabell och också förslag av stor betydelse har lyfts fram alldeles i slutskedet, säger president Pekka Vihervuori.

Högsta förvaltningsdomstolen anser att det är nödvändigt att omsorgsfullt utvärdera hur väl de föreslagna bestämmelserna kan fungera i praktiken. Inga slutliga beslut bör fattas innan man har tillgång till en sakkunnig utredning om varje domstols uppgifter och verksamhetsförhållanden.

- Vissa partiella eller separata reformer kan naturligtvis genomföras, om det anses behövligt. Det viktigaste är dock att vi får en väl motiverad domstolslag som är ett resultat av noggrant övervägande och som betjänar såväl domstolsväsendet som samhället i övrigt.

Vihervuori betonar att god beredning av lagar och bestämmelser är ägnad att förebygga praktiska problem i domstolarnas arbete.

Ytterligare information:
Päivi Musakka,
chef för kommunikationstjänsten
050 341 1347

länk:
http://www.kho.fi/material/attachments/kho/ajankohtaista/tiedotteet/IUIWxFS9v/Uusi_tuomioistuinlaki_220514.pdf

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs