Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Högsta förvaltningsdomstolen ger årligen tiotals utlåtanden

Korkein hallinto-oikeus

Högsta förvaltningsdomstolen ger årligen tiotals utlåtanden

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.03.2016 kl. 14:45
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

Högsta förvaltningsdomstolen ger årligen många utlåtanden till ministerierna om förslag till ny lagstiftning som berör förvaltningsrättsskipningen.

- Vår uppgift är att i egenskap av högsta instans inom förvaltningsrättsskipningen framföra vägande synpunkter på aktuella förslag till ny lagstiftning. Särskilt rättsskyddet och ändringssökandet står i fokus i våra utlåtanden, som ökat i antal år för år, berättar högsta förvaltningsdomstolens president Pekka Vihervuori.

De två färskaste utlåtandena är givna i mars i år. Det ena är ett utlåtande till miljöministeriet om revidering av miljöskyddslagen och det andra ett utlåtande till arbets- och näringsministeriet om revidering av naturgasmarknadslagen.

- På tio år har antalet utlåtanden nästan tredubblats. I fjol gav vi tjugofyra utlåtanden som vägledning för lagstiftningsarbetet, framhåller Vihervuori.

 

Kontaktinformation:

Jaana Lappalainen, kommunikationschef 050 341 1347

 

länk (på finska):

Utlåtande till miljöministeriet

Utlåtande till arbets- och näringsministeriet

Utlåtanden

 

Bilagor


I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs