Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » HFD:s årsboksbeslut som gäller överlåtelseskatt

Korkein hallinto-oikeus

HFD:s årsboksbeslut som gäller överlåtelseskatt

Pressmeddelande.
Publicerad: 16.09.2016 kl. 09:42
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

A hade år 1998 ärvt 50 procent av aktierna i Bostads Ab X,vilka berättigade till besittningen av en bostadslägenhet med två rum och kök i ett servicehus. Lägenheterna i Bostads Ab X var avsedda att vara bostäder för äldre personer och utvecklingsstörda. A hade inte själv bott i bostaden, utan den hade varit uthyrd. År 2010 hade A sålt sin andel av av aktierna i Bostads Ab X och hade år 2014 köpt 53 procent av sådana aktier i Bostadsaktiebolaget Y vilka berättigade till besittningen av en etta, som A hade för avsikt att använda som sin stadigvarande bostad.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att att A när han köpte aktier i Bostadsaktiebolaget Y inte hade varit en sådan köpare av första bostad som avses i lagen om överlåtelseskatt, eftersom A tidigare hade ägt hälften av aktier som berättigade till besittningen av en bostadslägenhet i Bostads Ab X. Det saknade betydelse för saken att A inte själv stadigvarande hade varit bosatt i lägenheten i Bostads Ab X och att bostaden där inte hade varit ändamålsenlig som bostad för honom.

Omröstning 4–1.

HFD 2016:134

Kontaktinformation:
Jaana Lappalainen, kommunikationschef, 050 308 7574

 

I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas. www.hfd.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs