Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » HFD - Besvär över vallängden i val till sametinget

Korkein hallinto-oikeus

HFD - Besvär över vallängden i val till sametinget

Pressmeddelande.
Publicerad: 25.08.2015 kl. 11:52
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

Högsta förvaltningsdomstolen har mottagit de första besvären över de beslut som Sametingets styrelse gett med anledning av rättelseyrkanden som anförts av personer som velat bli upptagna i  vallängden för val till sametinget.

Sammanlagt har 201 rättelseyrkanden anförts. Sametingets styrelse avgjorde rättelseyrkandena vid sammanträden som hölls 2–3.8.2015 och postade besluten 13–14.8.2015.

Högsta förvaltningsdomstolen kommer att ge sametingets styrelse tillfälle att uttala sig om besvären och ändringssökandena tillfälle till genmäle.

Eftersom besvären måste handläggas i brådskande ordning, önskar högsta förvaltningsdomstolen att besvärsskrifterna sänds elektroniskt till högsta förvaltningsdomstolen. Kommunikationen mellan domstolen och sametinget samt mellan domstolen och ändringssökandena kommer också att ske elektroniskt, förutsatt att domstolen har elektronisk kontaktinformation till ändringssökanden.

Valet till sametinget äger rum 7.9–2.10. 2015. Rösträtt i sametingsvalet har de samer som upptagits i vallängden eller som själva har yrkat att bli upptagna i vallängden och visar upp högsta förvaltningsdomstolens beslut om sin rösträtt.

Kontaktinformation:
Päivi Musakka, kommunikationschef 050 341 1347

 


I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs