Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Erityisiä etuuksia ei myönnetty Inarissa

Metsähallitus

Erityisiä etuuksia ei myönnetty Inarissa

Tiedote.
Julkaistu: 24.06.2015 klo 07:46
Julkaisija: Metsähallitus

Inarin Koppelon kylän erityisiä etuuksia koskeneet vaatimukset on hylätty oikeuskäsittelyssä. Useat tilanomistajat olivat hakeneet vahvistettavaksi erityisiä etuuksia, joiden perusteella tilojen kuuluisi saada valtion maihin esimerkiksi puun ja maa-ainesten otto-oikeuksia ja metsästys- sekä laiduntamisoikeuksia.

Oikeudenkäynti koski sen selvittämistä, onko Koppelon kylän taloilla sekä niistä muodostetuilla tiloilla osuutta muihin kuin Inarin vesipiirirajankäynnissä vahvistettuihin erityisiin etuuksiin. Erityiset etuudet olisivat kohdistuneet valtionmaihin Lapissa.

Hakijoiden vaatimukset perustuivat mm. vanhoihin, 1800-luvulta peräisin oleviin perustamisasiakirjoihin (katselmuskirjamerkintöihin) tai ylimuistoiseen nautintaan.

Lapin käräjäoikeus (maaoikeus) päätti vuosi sitten, että erityisiin etuuksiin ei ole perusteita eikä tällaisia vanhoihin katselmuskirjoihin perustuvia osuuksia erityisiin oikeuksiin voitu vahvistaa. Vaatimukset katsottiin muun muassa liian yleisluontoisiksi ja yksilöimättömiksi.

Hakijat valittivat edelleen korkeimpaan oikeuteen (KKO), joka päätöksellään 26.5.2015 totesi, ettei valituslupaa myönnetä. Näin ollen KKO totesi maaoikeuden tuomion jäävän lopulliseksi.

Metsähallituksen kiinteistölakimies Erik Mrena pitää päätöstä merkittävänä. Hänen mukaansa korkeimman oikeuden päätöksellä ratkaistiin Lappia koskevat, kymmeniä vuosia jatkuneet valtion maihin kohdistuvia erityisiä etuuksia koskevat erimielisyydet.

Lisätietoja:
Metsähallitus, lakimies Erik Mrena, p. 0205 64 4653

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.
 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs