Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Arvopaperikeskusasetuksen tuomat lakimuutokset uudelle lausuntokierrokselle

Valtiovarainministeriö

Arvopaperikeskusasetuksen tuomat lakimuutokset uudelle lausuntokierrokselle

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2014 klo 11:00
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Luonnos hallituksen esitykseksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta sekä eräistä siihen liittyvistä laeista menee toiselle lausuntokierrokselle 14.11.–28.11.

Lainsäädännön muutostarve perustuu 17.9.2014 voimaan tulleeseen EU:n arvopaperikeskusasetukseen, jonka tavoitteena on vapauttaa kilpailua EU-alueella toimivien arvopaperikeskusten välillä. 

Lainsäädäntöehdotusta on asiaa valmistelleen työryhmän työn (1.7.2014) ja edellisen lausuntokierroksen jälkeen joiltain osin muutettu.

Suomessa käytettäisiin asetuksen sallimaa jäsenvaltiokohtaista poikkeusta. Sen myötä suomalaisten sijoittajien suomalaiset osakeomistukset tulisi erotella yksilöllisesti kaikissa EU:n alueella toimivissa arvopaperikeskuksissa.

”Poikkeussääntöä esitetään käytettäväksi, jotta pörssiyhtiöiden osakkeiden yleisöjulkisuus voitaisiin ylläpitää Suomessa vähintään nykytasolla. Emme myöskään halua sallia osakeomistusten piilottamista niin sanottujen laarimuotoisten hallintarekisterien taakse”, sanoo valtiovarainministeri Antti Rinne.

Yksilöllisellä asiakaserottelulla tarkoitettaisiin sekä suoraan hallittua tiliä että yksilöllisesti asiakaseroteltua omaisuudenhoitotiliä. Yksilöllisesti eroteltujen omaisuudenhoitotilien yleisöjulkisuus toteutettaisiin osakasluettelosta erillisillä luetteloilla, jotka olisivat osakasluetteloiden tapaan yleisön saatavilla arvopaperikeskuksessa.

Suomalaisille sijoittajille ei olisi jatkossakaan sallittua niin sanottu laarimainen hallintarekisteröinti, jossa yhdellä arvo-osuustilillä säilytetään useamman asiakkaan omistamia arvo-osuuksia.

Suomessa käyttöön ehdotettavassa mallissa pyritään myös avaamaan säilytystoimintaa kilpailulle asetuksen tavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Joonas Rahkola p. 02955 30485

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs