1600-luvun Ruotsi ja Alankomaat tekivät runsaasti yhteistyötä. Keskinäinen kauppa kävi, yrittäjät liikkuivat maasta toiseen ja avioliittoja solmittiin merkkisukujen välillä. Alankomaat tarvitsi Itämeren alueen tuotteita ja Ruotsi kansainvälistä vaikutusvaltaa.
Suurvallan rakentajat – Ruotsin ja Alankomaiden yhteistyö uuden ajan alussa näyttää, että 1600-luvulla Itämeren valtiaaksi noussut Ruotsi oli muutakin kuin sotilasmahti. Yhteydet maailmankaupan johtotähteen Alankomaihin osoittavat Ruotsin pyrkineen kansainväliseen yhteistyöhön myös kulttuurin, talouden ja tieteen saralla. Alankomaat puolestaan sai Ruotsilta välttämättömiä tuotteita, kuten suomalaista tervaa.
Teos tuo parrasvaloihin näitä yhteyksiä rakentaneita kiehtovia ihmisiä ja avaa siten aikakauden maailmaa. Miksi Carl von Linnén opit levisivät juuri Alankomaiden ansiosta? Millainen oli teollisuusvaikuttaja Louis de Geerin rooli maiden välisen kaupankäynnin kehittämisessä? Entä kuka oli puolituntematon alankomaalainen Willem Usselincx, joka sai Ruotsin hallitsijalta yli kymmenen vuoden mittavan konsulttisopimuksen?
Ruotsin ja Alankomaiden suurvaltasuhteet ja niihin vaikuttaneet ihmiset heijastuvat myös nykyaikaan, sillä 1600-luvun tapahtumat vaikuttivat molempien valtioiden kehitykseen Suomea unohtamatta. Suurvallan rakentajat korostaa myös sitä, että tuon ajan maailma oli varsin kansainvälinen: suomalainen terva kulki maailmalle alankomaisissa aluksissa, ruotsalaiset tutkijat vierailivat Afrikassa asti ja alankomaalaisten rikkaiden taidekokoelmia tullaan edelleen katsomaan kaukaa.
Lisätietoa kirjasta ja sisällys Gaudeamuksen verkkosivuilla.
Kansikuva tiedotteen liitteenä ja Gaudeamuksen uutishuoneessa.
Arvostelukappaleet
[email protected]
Arvostelukappale on saatavilla myös pdf-muodossa.
Kirjoittajat
Henri M. Hannula, FT, toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa erikoisalanaan uuden ajan alun oikeushistoria. Hänen historian alan väitöskirjansa käsitteli Alankomaiden ja Pohjolan kauppapoliittisia suhteita 1600-luvun lopulla.
Kalle Kananoja, FT, toimii tieteiden ja aatteiden historian yliopistonlehtorina Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät globaaliin tieteenhistoriaan varhaismodernilla ajalla.
Katja Tikka, OTT, työskentelee tutkijatohtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Tikan väitöskirja käsitteli 1600-luvulla Ruotsissa ja Suomessa toimineiden kauppakomppanioiden oikeudellista ympäristöä.
Kaarle Wirta, FT, on väitellyt Alankomaissa Leidenin yliopistosta ja tutkinut uuden ajan alun yrityshistoriaa.
Kaarle Wirta, Katja Tikka, Henri M. Hannula ja Kalle Kananoja
Suurvallan rakentajat
ISBN 9789523452473
Gaudeamus 2023
Wirta_ym_Suurvallan_rakentajat_kansi.jpg
Koko: 2,06 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 1678x2481Wirta_ym_Suurvallan_rakentajat_kansi.jpg
Koko: 2,06 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 1678x2481Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.
Gaudeamus | Tiedon puolella
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1