Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Uusi väitöskirja kertoo miten hyvinvointivaltiosta siirryttiin kilpailuvaltioon

Into Kustannus

Uusi väitöskirja kertoo miten hyvinvointivaltiosta siirryttiin kilpailuvaltioon

Tiedote.
Julkaistu: 16.10.2014 klo 12:14
Julkaisija: Into Kustannus

Historiantutkija Ville Yliaskan väitöskirja Tehokkuuden toiveuni on julkistettu.

Suomen julkista sektoria on viime vuosikymmeninä yritetty tehostaa kilpailuttamalla, yksityistämällä, ulkoistamalla, tulostilastojen raportoinneilla, tilaaja-tuottajamalleilla ja muilla uuden julkisjohtamisen opeilla (New Public Management). Vuosikymmenien uudistusaallon tehokkuushyödyistä ei ole kuitenkaan kertynyt tietoa, ja keskustelua käydään edelleen samoin ideologisin äänenpainoin kuin 20 vuotta sitten. Jälleen kilpailuttamisen ja tulosten mittausten luvataan tuovan selkeitä ja nopeita parannuksia tehokkuuteen.

Ville Yliaskan tutkimus käsittelee uuden julkishallinnon taustaa ja leviämistä Suomeen viime vuosikymmeninä. Teos ei ole hallintotieteellistä mallien rakentamista vaan arkistolähteisiin ja aikalaiskirjoituksiin perustuva analyysi siitä, mitä tapahtui ja kuka vaikutti mihinkin ratkaisuun. Tutkimus lähtee liikkeelle 1970-luvun talouskriisistä ja seuraa uuden julkisjohtamisen hidasta vyöryttämistä suomalaiseen yhteiskuntaan. Erityisen aktiivisena toimivat suomalaiset elinkeinoelämän järjestöt, jotka vaativat julkisen sektorin pienentämistä ja palveluiden yksityistämistä talouslaman voittamiseksi. Tavoitteena oli keskittää valtaa valtiovarainministeriöön ja siirtää julkisia varoja hyvinvointipalveluista yksityisten yritysten tukemiseen.

Kriitikkojen mielestä vuosikymmenten uudistukset ovat kasvattaneet ylempää hallintoa ja arviointiteollisuutta mutta ohentaneet asiakaspalvelua. Ammattilaisten sisäistä motivaatiota on loukattu kohtelemalla heitä kuin lintsareita. Tämä ei kuitenkaan ole järkyttänyt uudistajien uskoa uuden julkishallinnon siunauksellisuuteen, koska tehostaminen oli heille sivuasia julkisen sektorin leikkaamiseen verrattuna.

Yliaskan tutkimus liittyy siihen uusimpaan kansainväliseen tutkimuskenttään, jossa on pyritty selvittämään, miten vuosikymmenien mittaista uudistusaaltoa on pystytty pitämään yllä, vaikka todisteita uudistusten vaikutuksista ei ole ollut käytettävissä. Jos tehokkuudella ei ole ollut väliä, niin mitkä ovat olleet uudistusten tavoitteet?

VILLE YLIASKA on historiantutkija Helsingin yliopistosta. Hän on kotoisin Sodankylästä ja harrastaa elokuvia sekä kuntoliikuntaa.

 

Kirjan tiedot:
Ville Yliaska: Tehokkuuden toiveuni – Uuden julkisjohtamisen historia Suomessa 1970-luvulta 1990-luvulle
ISBN: 978-952-264-318-6
600 sivua, nidottu, ovh 32 sivua
Lataa painokelpoinen kansikuva: http://www.intokustannus.fi/images/isotkannet/tehokkuuden_toiveuni_kansi.jpg

Lisätiedot:
Tatu Matilainen, tatu.matilainen@intokustannus.fi, 040 7462 617
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

 

Into on ketterä ja ärhäkkä tietokirja- ja yleiskustantamo. Julkaisemme ajankohtaista tietoa, hillitöntä kaunoa, kantaaottavia pamfletteja, laadukasta käännöskirjallisuutta ja Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehteä. Monet kirjoistamme ovat saatavissa myös e-kirjoina.

intokustannus.fi | mondediplo.fi | into-ebooks.com | facebook.com/intokustannus | twitter.com/Into_Publishing | youtube.com/intokustannus

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs