Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Uusi Kalevala avaa eepoksen salat nykylukijalle

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Uusi Kalevala avaa eepoksen salat nykylukijalle

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2015 klo 09:13
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

 

Miksi Kalevalassa ei ole selkeää juonta? Miksi kaikki sanotaan kahteen kertaan? Mikä on kälkö, mitä teki Antero Vipunen ja ketä naarattiin Tuonelan joesta? Kalevala on käännetyin suomalainen kirja ja kulttuurimme eräs peruspilari, mutta monelle nykysuomalaiselle eepos on pakkopullaa. Konstikas kieli ja monipolvinen kerronta eivät houkuttele tarttumaan kirjaan. Ja miksi iänikuista runokokoelmaa pitäisi lukea ylipäänsä?

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kalevalan alkuperäinen kustantaja, tekee nyt kulttuuriteon julkaisemalla uudenlaisen käsikirjan Kalevalan 180-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juuri ilmestynyt Kalevala ja opas sen lukemiseen antaa avaimet vaikeasti avautuvan eepoksen ja runojen maailman ymmärtämiseen.

Teos sisältää koko Kalevalan, Elias Lönnrotin kansanrunoista kokoaman eepoksen, joka julkaistiin vuonna 1849. Kirjan toisen osan muodostaa tietopaketti, joka auttaa teoksen lukemista. Tapahtumien ja monenkirjavan henkilögallerian ymmärtämistä helpottavat havainnolliset juoni- ja henkilökaaviot, tiivistelmät kunkin runon tapahtumista sekä hakemistot Kalevalan henkilöistä, paikoista sekä loitsuista ja rituaalirunoista. Sanaston avulla jo käytöstä pois jääneet ilmaisut avautuvat helpommin. Teokseen on myös koottu vastaukset usein kysyttyihin eeposta koskeviin kysymyksiin.

Miksi ja miten Kalevalaa kannattaa lukea?

Vaikka Kalevala on Lönnrotin valintojen tuloksena syntynyt teos, se kertoo kulttuurimme juurista: miten esihistoriallinen suomenkielinen ihminen eli ja mihin hän uskoi. Kun kieleen pääsee sisälle, on helppo huomata, että teksti on täynnä nykymaailmastakin tuttuja inhimillisen elämän teemoja, kuten äidin ja tyttären välistä draamaa, kaihoisaa rakkautta ja hylätyksi tulemista, yksinhuoltajuutta, ihmisen iloa ja surua.

Kalevalaa ei ole pakko aloittaa alusta. Hakemistojen avulla on helppo valita tapahtuma, henkilö tai paikka, johon haluaa tutustua ja antaa sitten tarinan viedä mennessään. Kannattaa myös ainakin kokeilla Kalevalan laulamista, näin oudolta tuntuvat täytesanat saavat selityksensä”, vinkkaa lukijan oppaan toimittanut kalevalamittaisen runouden asiantuntija Liisa Kaski. "Kalevala on kuin metsä. Oppaaseen on hahmoteltu siellä risteilevien polkujen kartta."

Kirja julkistetaan Kalevala 2015 –tilaisuudessa SKS:ssa pe 27.2.2015 klo 14. Tilaisuudessa saa myös kantaesityksensä teos Kalevala nykyihmiselle 20 minuutissa. Lue lisää

 

Kalevala

ja opas sen lukemiseen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2015

368 sivua | sidottu | sh. 28 €

Lukijan oppaan toimitus Liisa Kaski

Kirjan ulkoasu ja taitto Sanna-Reeta Meilahti

Liitteenä esimerkit kirjan materiaaleista

  • Kalevalan keskeiset henkilöt
  • Kalevalan juonikaavio

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, minttu.nikkila@finlit.fi, 040 736 1313

Liitetiedostot

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on Suomen suurin humanistisen tieto- ja tiedekirjallisuuden kustantaja, joka julkaisee noin 70 uutuutta vuosittain. SKS:n ensimmäinen kirja ilmestyi 1834. Seuraa meitä Twitterissä, Facebookissa ja verkkosivuillamme. Tutustu kevään 2015 uutuusluettelon tästä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs