Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Tutkimus: Maahanmuuttokriittinen ja sensaatiohakuinen MV-lehti haastaa valtamediat.

MIR Link

Tutkimus: Maahanmuuttokriittinen ja sensaatiohakuinen MV-lehti haastaa valtamediat.

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2015 klo 09:15
Julkaisija: MIR Link

MIR Link toteutti verkkokyselynä lukijatutkimuksen MV-lehdelle marraskuussa 2015.

Kyselyyn vastasi yli 11 000 lukijaa, joten otos on melko kattava. MV-lehti on valtamedioita haastava, maahanmuuttokriittinen ja jossain määrin sensaatiohakuinen verkkosivusto. Se julistaa sivuillaan näin: ”100 % kansalaisten asialla. Suomalaisen vapaan journalismin erikoisjulkaisu, jota suvaitsevaisto ei tunnusta lukevansa.”

Julkaisuna MV-lehti on melko tuore, sillä se on perustettu vuonna 2014. Lähes 80 % vastaajista oli tutustunut siihen vasta tämän vuoden aikana. Toisaalta he ovat hyvin uskollisia julkaisulle, sillä 82 % lukee verkkolehteä päivittäin. Vastaajilla oli selkeä tarve käydä itse lehden sivuilla tarkistamassa uusimmat julkaisut ja pysyä selvillä ajankohtaisimmista uutisista. Reilu neljäsosa seurasi myös kommentteja ja keskusteluja, ja vapaassa palautteessa kritisoitiin nimenomaan sitä, että monissa muissa medioissa keskusteluosio on suljettu tai sitä sensuroidaan tiettyjen uutisten osalta. Lukijoista peräti 95 % oli sitä mieltä, että MV-lehden toimitus tekee arvokasta työtä.

Tutkimus paljasti, että lehden lukijaprofiili on vahvasti miehinen, vain 20 % vastaajista oli naisia. Yli puolet kuuluu 30–50-vuotiaiden ikäluokkaan, mutta lukijoista löytyy kaikenikäisiä ihmisiä. 49 % vastaajista on työssäkäyviä ja 13 % yrittäjiä, mutta toisaalta lukijoissa on keskimääräistä enemmän työttömiä, 17 %. Loput ovat opiskelijoita tai eläkeläisiä. Tulotasoltaan valtaosa kuvaili itseään keskiluokkaiseksi, mutta kaikki tuloluokat ovat edustettuina. Maantieteellisesti lehteä voidaan kuvailla laajalevikkiseksi, julkaisu tavoittaa ihmiset kaikkialla Suomessa. MV-lehden lukijat seuraavat lisäksi pääasiassa iltapäivälehtiä (72 %) ja TV-uutisia (49 %), mutta myös YLE:n uutisia, paikallislehtiä, erilaisia keskustelupalstoja sekä ulkomaisia sivustoja. Maksullisen sanomalehden tilaajia on vastaajista vain 17 %.

Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että MV-lehti vastaa selkeään tarpeeseen. Julkaisu tarjoaa kaivattua lisätietoa maahanmuutosta ja pakolaistilanteesta, nimenomaan kriittisestä näkökulmasta. Vastaajista peräti kolme neljäsosaa ilmoitti erityisen kiinnostuksen kohteeksi pakolaistilanteen kehittymisen, maahanmuuttajien väärinkäytökset Suomessa sekä muut valtamedian vaikenemat aiheet. Muita kiinnostuksen kohteita olivat vaihtoehtoinen uutisointi (72 %), rikoksien ja rikollisten julkituominen (60 %) ja maahanmuuton lieveilmiöt ulkomailla (58 %). Lisäksi MV-lehti tarjoaa forumin ja yhteisen viitekehyksen niille ihmisille, jotka ovat turhautuneet poliittisen päätöksenteon etääntymiseen kansalaisten mielipiteistä. Virkamiesten väärinkäytökset (58 %) ja kuntien ja valtion rahankäyttö (45 %) sekä Suomen taloustilanteen kehittyminen (40 %) olivat myös erityisen kiinnostuksen kohteina.

Vastaajat kokevat, että päättäjien lisäksi myös valtamediat ovat pysyneet vaiti hankalista aiheista, vaikka aiheet kiinnostavat ja huolestuttavat ihmisiä. Julkaisu itse ilmoittaa olevansa poliittisesti sitoutumaton, mutta sen linja on selkeästi eliittiä, valtamedioita ja maahanmuuttoa kritisoiva. Vastaavilla teemoilla ei kilpailevia julkaisuja juuri ole. Erityisen turhautuneita monet vastaajat olivat valtamedioiden sensuuriin, ja heillä oli vahva käsitys siitä, että kaikkia aiheita ei käsitellä niissä todenmukaisesti.

MV-lehti on sensuroimattomalla tyylillään pystynyt vastaamaan tähän kasvaneeseen kysyntään. Vapaamuotoinen ja räikeä ilmaisu on mahdollistanut sellaisten asioiden käsittelyn MV-lehdessä, johon perinteiset journalismin säännöt ja käytännöt eivät ole taipuneet ajoissa tai ollenkaan. Toisaalta se, mikä on hyvää, on joidenkin mielestä myös huonoa. Osa vastaajista toivoi MV-lehden siistivän sekä ulko- että kieliasuaan, jotta se olisi uskottavampi. Samoin vähäpukeisten naisten esittämistä sivustolla kritisoitiin. Joidenkin vastaajien mielestä lehden sensaatiohakuinen ja paikoin epäammattimainen tyyli estää heitä suosittelemasta lehteä tuttaville, eikä puhuttelevia artikkeleita tule samasta syystä jaettua esimerkiksi Facebookissa.

Monet vastaajat totesivat, että he lukevat julkaisua selkeistä ylilyönneistä huolimatta, koska vastaavaa sisältöä ei ole tarjolla muissa medioissa. Useissa palautteissa toivottiin kuitenkin lähdekritiikkiä ja toimituksen mielipiteiden erottamista faktoista. Tiettyjä aiheita haluttiin välttää kokonaan, kuten esimerkiksi antisemitististä ja selkeästi provosoivaa aineistoa. Toki oli myös paljon vastaajia, joiden mielestä lehden linja ja ulkoasu on sellaisenaan hyvä.

Yhteenvetona voitaisiin todeta, että lukijatutkimuksen perusteella Suomessa on vahva kysyntä MV-lehden kaltaiselle julkaisulle, joko sellaisenaan tai maltillisemmassa ja yleisesti hyväksytymmässä muodossa. Tämä lienee kiinnostavaa myös kaupallisesti, sillä jopa 63 % vastaajista ilmoitti, että voisi ostaa useammin palveluja tai tuotteita kotikuntansa yrityksestä, joka mainostaa MV-lehdessä. 

Lisätietoja:

Tutkimuksen tekijä MIR Link Oy:

www.mirlink.fi

Jarkko Nieminen
sähköposti: jarkko@mirlink.fi

Tutkimuksen teettäjä: MV-lehti www.mvlehti.net

teksti:
Emma Littunen 

Liitetiedostot

MIR Link auttaa kasvamaan

Vuosien kokemus liike-elämästä ja tapahtumatuotannosta on opettanut millainen tieto auttaa kehittämään toimintaa. Teemme tutkimuksia, mutta emme numeroiden vuoksi - vaan päätöksenteon avuksi. Tärkeintä on aina suora hyöty operatiiviselle ja kaupalliselle toiminnalle.

MIR Link Oy

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs