Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Tietokirja vaihtoehtohoidoista murtaa ennakkoluuloja

Viisas Elämä

Tietokirja vaihtoehtohoidoista murtaa ennakkoluuloja

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2015 klo 10:07
Julkaisija: Viisas Elämä

Terveydenhuoltojärjestelmämme on murroksessa. Hoitamisen tehokkuudesta ja tieteellisestä näytöstä puhutaan julkisuudessa enemmän kuin koskaan. Modernin biolääketieteen saavutukset ovat huikeita, mutta kroonisten kansansairauksien ehkäisyssä ja niiden oireiden lievittämisessä sen keinovalikoima on rajallinen. Kroonisia sairauksia potevien on tuoreissa kansainvälisissä tutkimuksissa todettu saaneen apua terveydenhuollon ulkopuolisista, ns. täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista.i

EU:n alueella arvioidaan olevan noin 100 miljoonaa täydentävien hoitojen käyttäjää. Yleisimmät hoitomuodot ovat yrttilääkintä, homeopatia, kiropraktiikka, akupunktio ja refleksologia ja käytön syinä kroonisten terveysongelmien lievittäminen.ii

Suomessa täydentävien kehomielihoitojen käyttäjiä on kolmannes ja luontaislääkkeet ja yrttivalmisteet mukaan lukien käyttäjiä on puolet väestöstä. Näihin hoitoihin liittyy monia ennakkoluuloja ja uskomuksia, jotka estävät avointa keskustelua ja asiakaslähtöisyyden toteutumista terveydenhuollossa.

Dosentti, YT Pauliina Aarva murtaa ennakkoluuloja kertomalla tutkimustuloksia täydentävien hoitojen vaikutuksista ja käytön yleisyydestä tietokirjassa Parantavat energiat – myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista. Basam Books 2015, 430 s.

Kirjoittaja on myös haastatellut suomalaisia hoitojen käyttäjiä ja täydentäviksi hoitajiksi siirtyneitä terveydenhuollon ammattilaisia. Kirjan tavoite on lisätä ymmärrystä näistä virallisessa järjestelmässä vaietuista hoitomuodoista ja vasta mm. kysymyksiin: Mitä terveysalan ammattilaisen tulisi tietää täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista? Miten näitä on tutkittu? Miksi potilaat eivät kerro lääkärille käyttämistään hoidoista?

Hoitojen tutkimus ja niiden integraatio terveydenhuoltoon yleistyy kaikkialla länsimaissa. Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa yhteistyöstä virallisen järjestelmän ja täydentävien palvelujen väillä on saatu hyviä kokemuksia, ja hoitojen hyötyjä, haittoja ja mahdollisuuksia tutkitaan.iii Suomessa alan koulutus terveysalan oppilaitoksissa on vielä vähäistä ja tutkimustoiminta vasta käynnistymässä.

Kirjoittaja pohtii täydentävien hoitojen, kuten energia-ajattelun ja kehomielihoitojen taustafilosofiaa ja maailmankuvaa, hoitojen plasebo- ja muita, spekulatiivisiakin vaikutusteorioita sekä tutkimuksen ja terveyspolitiikan linjauksia eri maissa.

Pauliina Aarva on Tampereen yliopiston dosentti (terveyden edistäminen) ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Hänellä on vuosien kokemus ehkäisevän terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämishankkeista Suomessa ja ulkomailla. Nykyisin hän toimii vapaana tutkijana ja tietokirjailijana.

i Canaway, R.et al. (2014) Perceptions of Benefit of Complementary Therapy Use among People with Diabetes and Cardiovascular Disease. Forsch Komplementmed, 21:25–33.

ii Eardley S et al. (2012) A Systematic Literature Review of Complementary and Alternative Medicine Prevalence in EU. Forsch Komplementmed, 19(2):18–28. Myös online: https://phaidra.univie.ac.at/detail_object/o:292161.

iii CAM 2020. The contribution of Complementary and Alternative Medicine to sustainable healthcare in Europe. Brus- sels. http://cam-europe.eu/dms/files/Politics/CAM2020_FINAL.pdf.

 

Parantavat energiat – myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista

 

Kirjailija: Pauliina Aarva

ISBN: 9789522604491

Sidosasu: nid, 440 s. Hinta: 29.00 €

Ilm: 09/2015

Kirjastoluokka: 17.3

Uutuus

 

 

Lisätietoa: www.basambooks.fi

Arvostelukappaleet: jenni.vehkaluoto@basambooks.fi

 

 

 

 

Liitetiedostot

Basam Booksin Viisas elämä -sarja ohjaa lukijat lähemmäksi elämäniloa, sopusointua ja henkistä hyvinvointia. Viisas elämä sisältää laadukkaita ja inspiroivia teoksia länsimaisen psykologian uusimmista virtauksista elämäntaidon klassikkoteoksiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs