Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Rivolla hahmolla ja koululaisvitseillä koko kansan suosikiksi

Arktinen Banaani

Rivolla hahmolla ja koululaisvitseillä koko kansan suosikiksi

Tiedote.
Julkaistu: 10.11.2015 klo 10:15
Julkaisija: Arktinen Banaani

Fingerporin koko kuva -sarja on ehtinyt toiseen osaansa, joka sisältää kaikki Fingerpori-sarjakuvastripit nelivärisinä ja ilmestymisjärjestyksessä vuodesta 2008 vuoteen 2009. Fingerporin koko kuva -kirjasarjan kautta on mahdollisuus tutustua perinpohjaisesti Pertti Jarlan luomaan ihmekaupunkiin.

Vuonna 2008 Fingerpori oli juurruttanut itsensä syvälle suomalaisten mieliin. Myös kriitikot havahtuivat ensimmäisen kokoelmakirjan ilmestyttyä. Helsingin Sanomissa professori Olli Alho vertasi Pertti Jarlan huumoria Rabelais-tyyliseen ronskiuteen ja toisaalta koululaisvitseihin.

Jarla itse kertoo ilahtuneensa Alhon kritiikistä. Hänen mukaansa oli mukavaa saada hieman jyrkempääkin palautetta runsaiden kehujen ohella. Yleisesti arvosteluissa tuumittiin, kuinka pitkälle tämänkaltaisella huumorilla voi jatkaa Fingerporin tekoa.

Varsin pitkälle, voidaan todeta nyt, kun lähes kymmenen vuotta on kulunut ja Fingerpori-teoksia on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta.

Jarla itse muistelee äkkisuosion aiheuttamaa täräystä todeten, että ei olisi millään uskonut saavansa omaa kirjaansa kauppoihin, saati joutuvansa lopettamaan muiden töiden tekemisen yhden sarjakuvan perusteella.  

”Vuoden 2008 aikana jätin kaiken ylimääräisen ja kotisivuni näytti varmaan aika tylyltä. Siellä luki, etten tee Fingerporin lisäksi enää mitään muita hommia ja turha tulla kysymäänkään. Oli pakko olla supertiukka, sillä muuten tilauksia lipsahti läpi ja jouduin taas raatamaan kellon ympäri. Fingerpori opetti minut sanomaan EI. Vaikka tosin en tiedä, olenko vieläkään sitä täysin oppinut”, Jarla tuumii.

Hahmojen suosikkijärjestys kävi selväksi nopeasti: Fingerporin koko kuva 2:n kansikuvaneito Rivo-Riitta on kautta aikojen sarjan ylivoimaisesti suosituin fingerhenkilö.

”Riitan kohdalla joutui ensi kertaa miettimään sarjan suuntaa, haluavatko ihmiset lukea tietynlaisia Fingerporeja vai miten pitäisi edetä. Päätin, että parempi on tehdä sellaista mikä miellyttää itseä. Sarjan alkuaikoina strippien tapahtumaympäristönä on usein tiedekeskus Fingerpoli. Minulle tuli tuolloin Scientific American -lehti, ja luin yleisesti tiede-artikkeleita paljon enemmän kuin nykyään. Pahani Julmu esittäytyy lukijoille hulluna pommimiehenä. Tuolloinen vaimoni katsoi televisiota, jossa Juhani Palmua haastateltiin. Hän hihkaisi ”Pahani Julmu!” Olin tuolloin jo miettinyt, että Fingerporissa pitäisi olla joku ”Musta Pekka” -tyylinen pahishahmo. Erityisesti, kun muut sarjan hahmot ovat niin kilttejä, niin superrikollinen on hyvä vastapainoksi”, Jarla kuvailee.   

”Homeliuksenkin hahmo alkoi kehittyä, perus-pormestarityyppi nousi vakituiseksi esiintyjäksi. Olin nähnyt joskus YLE:n tuottaman ”Entäs nyt, luottamusmies” -dokumentin, ja halusin sen pohjalta luoda mahdollisimman homehtuneen pikkupoliitikon. Alusta pitäen oli selvää, että Homelius pitää itseään kaikkien isänä, ja koska kyse on huumorista, hahmon pitää olla tyhmä ja epäonnistua koko ajan.”

Jarla kertoo hioneensa sarjan kielellistä asua mahdollisimman tiiviiksi, mikä kenties on aiheuttanut lukijoille enemmän pähkäilyä näiden etsiessä päivän vitsin ydintä. Sama linja jatkuu edelleen, joillekin tulkinta on hankalaa, toiset taas näkevät Fingerporit liiankin rautalangasta väännettyinä.

Äskettäin Jarla teki uuden aluevaltauksensa Jäätävä spede -sarjan myötä. Se kertoo keskiolutvahvuudella eli noin 4,7 prosentin tarkkuudella tekijästä itsestään. Lukija voi vertailla sen avulla myös Fingerporin sekä Jarlan oman elämän yhtäläisyyksiä ja havaita kuinka vähän niitä on. 

Seuraava Fingerpori-julkaisu on tammikuussa 2016 ilmestyvä sarjan yhdeksäs kokoelmateos, jonka kantta koristaa kylän oma synkistelijä Kusti Lapanen alias Gootti-Kustaa.

 

Pertti Jarla

Fingerporin koko kuva 2

ISBN 978-952-270-239-5.

128 sivua. Arktinen Banaani 2015.

 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: Arktinen Banaani, Vesa Kataisto, puh. 050 563 4797, vesa.kataisto@sarjakuva.com

www.arktinenbanaani.fi

Liitetiedostot

 

20-vuotisjuhlaansa viettävä Arktinen Banaani tunnetaan erityisesti sarjakuvajulkaisuistaan, joiden vahvinta kotimaista kärkeä edustavat B. Virtanen, Fingerpori ja Kamala luonto. Sarjakuvakirjoja yritys on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Viime vuosina kustannustoiminta on laajentunut myös tieto- ja kaunokirjallisuuteen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs