Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Pirkko Arstilan fantasianäytelmä ensi-iltaan Rovaniemellä

Rovaniemen Teatteri

Pirkko Arstilan fantasianäytelmä ensi-iltaan Rovaniemellä

Tiedote.
Julkaistu: 09.11.2015 klo 14:18
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Musiikkifantasia Kumiseva hanki pohjautuu Pirkko Arstilan käsikirjoitukseen, jonka Seppo "Paroni" Paakkunainen on säveltänyt musiikkinäytelmäksi. Esityksen ohjaa Hannu Friman ja se saa ensi-iltansa 13. marraskuuta Lappia-talon suurella näyttämöllä. Näytelmä kertoo tarinan lentonoidasta ja tuo Alvar Aallon kulttuuritaloon musiikkiteatteria, tanssia ja Seitakuoron. Tuotanto on Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatterin ja sitä ovat tukeneet Kansalaisfoorumi sekä Kulttuurirahaston Lapin rahasto.

Pirkko Arstilan käsikirjoitus alkoi kehkeytyä Dalvadasin kylässä Tenon varrella. Arstila sai Koulutusrahasto KOURA:lta apurahan syventyäkseen lappilaiseen kulttuurihistoriaan. Lappi alkoi humista kirjoittajan päässä. ”Mielikuvitus aloitti laukkansa. Unissani kiepahteli outoja kuvia. Olin aivomyrskyisessä tilassa kirjoitellen mieleeni nousevia näkyjä ylös. Siitä on jo vierähtänyt miltei 15 vuotta, mutta muistan yhä innostukseni roihun.”

Arstila kirjoitti päähenkilöksi lentonoita Reetan ja hänen vastavoimakseen tietäjä Akmeelin noitarumpuineen. Akmeeli ja Reeta taistelevat vallasta ja ovat tuhota Lapin maan kunnes maahiset tainnuttavat vihanpidon. ”Reeta ja Akmeeli käyttäytyvät kuin nykyihmiset. He ovat itsekkyydessään tuhoamaisillaan äiti maan, mutta maahiset puuttuvat taisteluun ja maa pelastuu. Me tarvitsisimme maahisten apua kipeästi ilmaston muutoksen torjunnassa ja maailman hukkuessa saasteisiin.”

Käsikirjoittaja sai Seppo Paakkunaisen teoksensa säveltäjäksi. Paakkunaista on inspiroinut yhteistyö saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapään kanssa. ”Jutasimme Nils-Aslak Valkeapään kanssa 27 vuoden aikana ympäri maailmaa ja Saamenmaata esittäen uutta saamelaista joikua. Pitkillä matkoilla sisäistin korvakuulolla hyvin paljon tunturisaamelaisen joiun olemusta. Nämä elämykset ja libreton sisältämä lappilainen myyttisyys antoivat inspiraatiota Kumisevan hangen sävellystyöhöni.”

Kumisevassa hangessa ovat esiintyjinä Rovaniemen Teatterin näyttelijöitä ja muusikko, ilma-akrobaatti, neljä tanssijaa sekä Seitakuoro. Kokonaisuuden on ohjannut Hannu Friman. ”Rovaniemen Teatterin ammattilaiset; suunnittelijat, näyttelijät, tanssijat ja laulajat ovat tehneet Paakkunaisen ja Arstilan teoksesta oman tulkintansa. Toteutamme mielikuvia, joita olemme ammentaneet tekstistä ja musiikista. Kyseessä on hyvän ja pahan taistelu, jonka keskiössä on myös maahisneidon ja pojan rakkaustarina.”

Kadri Joamets on johtanut Seitakuoroa 15 vuotta, eikä ole aiemmin saanut vastaansa Kumisevan hangen kaltaista tilaisuutta. ”Laulajat pääsevät työskentelemään ammattinäyttelijöiden ja -tanssijoiden kanssa. Näyttelijät ovat todella hyviä laulajia, esityksessä on taitava solisti ja ohjaaja, jolla on teoksesta selkeä kuva. Ne ovat syitä, miksi Kumiseva hanki on laulajille mielenkiintoinen ja miksi he ovat täydellä innolla mukana.”

Musiikkifantasian esitykset alkavat 12. marraskuuta Lappia-talon suurella näyttämöllä ja päättyvät 4. maaliskuuta 2016. Rovaniemen Teatterin myyntipäällikkö Minna Kurttila on saanut näytelmän osaksi rovaniemeläisten ohjelmapalveluyritysten tarjontaa. ”Kumiseva hanki sopii suomalaisten lisäksi matkailijoille. Se esitetään suomeksi mutta pohjoiseen fantasiamaailmaan sijoittuvaa juonta on helppo ulkomaalaistenkin seurata. Lisäksi esityksen käsiohjelma sisältää juoniselosteen englanniksi.”


Työryhmä

Käsikirjoitus Pirkko Arstila
Alkuperäissävellys ja orkestraatio Seppo Paakkunainen
Tekstin näyttämösovitus ja ohjaus Hannu Friman
Musiikin näyttämösovitus Minna Siitonen, Anna Laakso, Taito Kantomaa
Koreografia Outi Kallas
Pukusuunnittelu Elina Vasko (Lapin Yliopisto)
Lavastus Jukka Laukkanen
Valo- ja kuvasuunnittelu, animointi Riikka Vuorenmaa
Äänisuunnittelu Taito Kantomaa
Maskit, peruukit ja kampaukset Kaisa Mylläri
Pyrotehosteet Tuomo Körkkö
Videoanimoija Taneli Arponen
Musiikin johto Minna Siitonen
Nauhoitettu musiikki Anna Laakso piano, Nikopetri Paakkunainen saksofonit sekä Lapin kamariorkesteri: Reetta Kataja 1. viulu, Riikka Silvonen 2. viulu, Melanie Wadd alttoviulu, Lauri Angervo sello, Jukka Rotola-Pukkila kontrabasso
Midiorkestrointi Nikopetri Paakkunainen
Musiikin ja äänitehosteiden äänitys Taito Kantomaa
Kuoro Seitakuoro johtajanaan Kadri Joamets
Korrepetiittori Anna Laakso
Tarpeisto Anitta Vierelä avustajanaan Sanni Pikkarainen
Näyttämömestari Seppo Kemppainen
Järjestäjä Tuija Palomäki
Äänten ajo Taito Kantomaa
Valojen ajo Kari Penttinen
Valoseuraajat Janne Koivisto, Harri Korkiakoski, Anna Nikunen, Minna Pirinen, Tommi Ylinen
Pukija Tuija Palomäki
Maski- ja kampausavustajat Lapin ammattiopisto/kampaaja- ja kosmetologiopiskelijat Miia Laine, Siiri Pokka, Nella Viiri, Taru Yrjänheikki
Näyttämömiehet Jonne Kaaretkoski, Markku Komulainen, Vesa Valtanen
Lavasteiden valmistus Tapani Niskan johdolla Pasi Niska, Paulus, Henri Tapio, Sanni Pikkarainen, Mikko Moilanen, Pyry Orava
Pukujen valmistus Paula Lindrothin ja Suvi-Tuulia Meskuksen johdolla Päivi Niemi, Ritva Puolamaa, Tiia-Maria Aspegrén, Heidi Juopperi, Lapin ammattiopisto/tekstiili-ja vaatetusalan opiskelijat
Visuaalinen ilme Kari Rajaniemi
Valokuvat Petri Teppo


Rooleissa
Reeta, lentonoita: Aurora Ikävalko
Eldor, maahisten kuningas: Jari Liukkonen
Mairke, Eldorin tytär: Anna Laakso 
Mari, Eldorin tytär: Eeva Hautala
Akmeeli, tietäjä, kertoja: Markku Köngäs
Aslak, tietäjän poika: Timo Vuento
Varis, noidan oikea käsi: Annu Nietula
Muusikko: joikuimprovisaatio, perkussiot, harmonikka: Minna Siitonen
Kätyreitä, maahisia, revontulia, kummituksia, staaloja, susia: Jaana Poukkula/Noora Vuorela, Sannina Salin/Vilhelmiina Jokinen, Tommi Semeri, Jonne Kaaretkoski, Seitakuoro

Yhteistyössä: Kansalaisfoorumi, Suomen Kulttuurirahasto, Lapin ammattiopisto, Lapin yliopisto, Lapin Urheiluopisto, Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi

Esityskalenteri:
to 12.11. klo 19
pe 13.11. klo 19
la 14.11. klo 19
to 19.11. klo 19
pe 20.11.klo 19
la 21.11. klo 13
to 10.12. klo 19
pe 11.12.klo 19
la 12.12. klo 16
ke 16.12. klo 13
to 17.12. klo 13
pe 18.12. klo 19
to 7.1. klo 19
pe 8.1. klo 19
la 9.1. klo 19 
to 25.2. klo 19
pe 26.2. klo 19
la 27.2. klo 19
ke 2.3. klo 19 
to 3.3. klo 19
pe 4.3. klo 19

Näytös kestää 1,5 tuntia väliaikoineen. Suositusikäraja on 7 vuotta.

Liput 38 / 35 / 25 € 
20 – 39 hlön ryhmille 35 €, yli 40 hengen ryhmille 33 €
opiskelijaryhmille keskiviikko- ja torstainäytöksiin 12 €

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan reilut 200 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. 

Rovaniemen Teatteri on elokuussa 2015 palannut Alvar Aallon Lappia-taloon, joka on läpikäynyt peruskorjauksen ja restauroinnin. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs