Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Millaista on olla eläin? Uutuuskirja vie tieteen aitiopaikalle

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Millaista on olla eläin? Uutuuskirja vie tieteen aitiopaikalle

Tiedote.
Julkaistu: 12.08.2015 klo 08:13
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Mitä koira näkee, kun se katsoo omistajaansa kasvoihin? Voiko kala kokea kipua? Miksi monet eläimet lepäävät pääpuoli pohjoiseen päin? Miten voi saada selville, onko eläimillä aitoja tunteita? Juuri ilmestynyt tietokirja Millaista on olla eläin? kertoo kiehtovasti ja yleistajuisesti sen, mitä tiede nykyään tietää eläinten älykkyydestä, tunne-elämästä ja kokemusmaailmasta.

Eläinten kognition eli mielen toiminnan tutkimus on edistynyt nopeasti viime vuosikymmeninä. Nykyään tutkijat löytävät vastauksia sellaisiinkin kysymyksiin, joiden aiemmin uskottiin jäävän ikuisiksi arvoituksiksi. Biologi ja tietokirjailija Helena Telkänrannan kirjoittama teos tarjoaa harvinaisen aitiopaikan uusimpaan tietoon.

Kirjassa kerrotaan muun muassa, millä eläimillä nykytiedon valossa on kyky kokea perustunteita kuten iloa, surua ja pelkoa, mitkä eläimet ovat älykkäimpiä, miksi yksinkertaisetkin eläimet voivat oppia yllättävän monimutkaisia asioita ja millaisilla meille tuntemattomilla aisteilla eläimet kokevat maailmansa. Lukuisissa tosielämän tapauksissa tavataan tuttuja lemmikkejä kuten kissoja ja koiria, eläinkunnan ikonisia älykköjä kuten delfiinejä ja simpansseja sekä vähemmän tunnettuja yllättäjiä kuten oppivaisia kaloja ja työvälineitä valmistavia papukaijoja. Lemmikkieläinten omistajille kirjassa on myös käytännön vinkkejä arkielämän tilanteiden ratkaisemiseksi.

Mukaansatempaavasti kirjoitettu kirja avautuu helposti lukijalle, jolla ei ole aiempaa eläintieteellistä taustaa. Lukuisat uunituoreet tutkimustulokset takaavat, että kirjalla on uutta annettavaa myös alan asiantuntijalle. Teos sopii myös oheislukemistoksi eläimiin liittyville opiskelualoille.

Kirjoittajan esittely

Biologi Helena Telkänranta (s. 1965) on palkittu tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on tuonut uusinta eläintieteellistä tietoa helppolukuisessa muodossa yleisön ulottuville parinkymmenen vuoden ajan. Hänen aiemmista tietokirjoistaan tunnetuimpia ovat Matka kissan mieleen, joka on yksi Suomen myydyimmistä kissakirjoista kautta aikojen, sekä hänen päätoimittamansa historiateos Laulujoutsenen perintö. Suomalaisen ympäristöliikkeen taival, joka sai vuonna 2008 Vuoden luontokirja -palkinnon ja oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Telkänranta myös tutkii eläinten käyttäytymistä ja kognitiota Helsingin yliopistossa. Tällä hetkellä hän kehittää muun muassa objektiivisia menetelmiä eläinten tunteiden mittaamiseen sekä käytännön keinoja sikaloiden olojen parantamiseen.

Linkki kirjan kansikuvaan

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt: Helena Telkänranta, 050 544 5840, helena.telkanranta@helsinki.fi

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@finlit.fi

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs