Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Kymmenettuhannet käsityön ystävät valtaavat Tampereen perjantaista sunnuntaihin

Tampereen Messut

Kymmenettuhannet käsityön ystävät valtaavat Tampereen perjantaista sunnuntaihin

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2012 klo 15:56
Julkaisija: Tampereen Messut

KÄSITYÖALAN YKKÖSMESSUILLA KOETAAN TODELLISTA HUUMAA

Perjantaina 16.11.2012 Tampereella alkaa käsityöalan odotetut ykkösmessut Suomen Kädentaidot. Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusmessutapahtuma on herättänyt jälleen suurta kiinnostusta ja käsityön huumaa. Kotimaisia käsityötuotteita on tarjolla 600 näytteilleasettajan osastolla, joten kolmipäiväinen tapahtuma on todellinen pienten käsityöyrittäjien luoma jouluinen ostosparatiisi.

Lisämaustetta käsityöalan ykkösmessuille tuo monipuolinen oheisohjelma, joka lupaa kädentaitajien haastatteluja, alan osaajien palkitsemisia, muotinäytöksiä ja upeita näyttelyitä. Lisäksi messuvieraat pääsevät kokeilemaan taitojaan työpajoissa. Nyt 17. kerran järjestettävät Suomen Kädentaidot -messut juontaa Anne Kukkohovi. Viime vuonna tapahtumaan tutustui ennätykselliset 36 906 messuvierasta.


Muotoilukriitikko Kaj Kalin julkistaa valintansa ensimmäisen Taito-Finlandia-palkinnon saajaksi

Perjantaina 16.11. klo 11.30 alkavissa avajaisissa jaetaan ensimmäinen Taito-Finlandia-palkinto. Ehdolla uuden käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinnon saajaksi ovat opetusneuvos Eija Vähälä, Ruokangas Guitars ja Taito-käsityökoulut. Palkinnon saajan valitsee näiden valintaraadin nimeämien ehdokkaiden joukosta muotoilun asiantuntija, kriitikko ja kirjailija Kaj Kalin, joka toimii myös messujen avaajana. Taito-Finlandian palkintosumman 5000 euroa lahjoittaa Oy Gustav Paulig Ab, josta palkinnon tulee luovuttamaan Senior Brand Manager Minna Saari. Palkittu saa myös Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen. Palkinnolla halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta. Palkinto voidaan myöntää käsi- ja taideteollisuusalan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle.


Suomen Kädentaidot Uutuustuote ja Vuoden Artesaani palkitaan avajaisissa

Avajaisissa palkitaan myös Suomen Kädentaidot Uutuustuote, joka valitaan jo 11. kerran. Kilpailu antaa kunniaa hyvälle suunnittelulle, uudelle ja raikkaalle muotoilulle, perinteisten menetelmien ja materiaalien käytölle sekä käsityön korkeatasoiselle laadulle. Suosittu kilpailu on avannut monelle yrittäjälle tien kaupalliseen menestykseen. Kymmenen parasta tuotetta ovat esillä Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyssä. Lisäksi tilaisuudessa julkistetaan Vuoden Artesaani. Neljännen kerran järjestettävä kilpailu on tarkoitettu tämän vuoden aikana valmistuneille tai valmistuvassa oleville artesaaniopiskelijoille. Voittajan taidonnäytteitä messuvieraat pääsevät ihailemaan Vuoden Artesaani -näyttelyssä. Perjantai-iltapäivänä messuilla jaetaan myös Auno ja Mauri Riutun Säätiön Kädentaitaja-palkinto.


Tähtivieraina Arne ja Carlos – ohjelmassa työnäytöksiä, taitajien haastatteluja ja käsityön ensiapua

Perjantaina ja lauantaina Idealavan Neulekerhossa kansainvälisesti tunnettu norjalais-ruotsalainen suunnittelijapari Arne ja Carlos opastavat suositun joulupallon neulomista. Novitan osastolta voi ostaa puikot ja lankaa sisältävän pallopaketin ja tulla mukaan neulomaan. Esillä on myös neulontatähtien uusi Neulotut nuket -kirja.

Taitoareenalla voi seurata alan taitajien työskentelyä ja tutustua heidän tuotteisiinsa. Työnäytöksissä eri materiaalit muuttavat muotoaan kiehtoviksi tuotteiksi osaavissa käsissä. Lisäksi nähdään muun muassa pitsinnypläystä, uutta Sketch-korttiaskartelua, mosaiikin valmistusta paperiliimatekniikalla, ekologista huovuttamista ja kirjasidontaa. Yksi messujen uutuuksista on Käsityön Ensiapuasema, joka tarjoaa yleisölle apua pieniin käsityöongelmiin. Paikalla ensiapua ovat antamassa Taito Pirkanmaan Näpsä-käsityökoulun opettajat, joiden erityisalueena ovat etenkin pehmeät materiaalit. Työnäytöksissä tehdään Anu Harkin johdolla erilainen joulukranssi ja tuunataan lahjalaatikkoja. Muissa työnäytöksissä muun muassa tutustutaan kahvipussiaskarteluun ja koristellaan jouluherkut lahjakuntoon erilaisin paperiaskartelutekniikoin.


Suomen suurin lasipuu täyttyy sadoista lasipalloista – lasia esitellään myös laajassa näyttelyssä

Yksi tämän vuoden vetonauloista on messuille rakennettava Suomen suurin lasipuu. Nuutajärvellä vietetään ensi vuonna lasikylän 220-vuotisjuhlaa sekä Nuutajärvellä toimineen lasialan koulutuksen 20-vuotisjuhlaa. Koulutuskeskus Tavastian lasiala toteuttaa juhlavuotta varten Suomen suurimman suupuhalletuista lasipalloista koostuvan puun, joka on noin 3,5 metriä korkea. Lasipuun esikuva on yhdysvaltalaisessa Corningin lasimuseossa. Messujen jälkeen lasipuu on nähtävillä Nuutajärven Lasikylässä juhlavuoden ajan.

Nuutajärven Galleria osuuskunta NuGO esittäytyy messuilla Kuuma kuumempi lasi -näyttelyllä. NuGOn toiminta perustuu nuutajärveläisen lasiperinteen jatkuvuuteen ja näyttelyssä on esillä lasitaiteilijoiden piensarja- ja uniikkituotantoa. Teokset kuvastavat kuuman lasin monipuolisia mahdollisuuksia. Lisäksi lasinpuhaltaja Sara Hulkkonen kertoo ohjelmalavalla lasialasta Nuutajärvellä.


Käsityöalan osaajat ja tuotteet esitellään upeissa näyttelyissä – Taito Pirkanmaa 100 vuotta

Lukuisissa näyttelyissä alan taitajat ja käsityökilpailujen parhaat saavat ansaitsemansa näkyvyyden. Taito Pirkanmaa on tehnyt sata vuotta merkittävää työtä edistääkseen käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona. Messuilla yhdistys juhlistaa toimintaansa Taito Pirkanmaa 100 vuotta -näyttelyllä, joka esittelee yhdistyksen vuosikymmeniä tuottein ja kuvin. Pirkanmaan Kotityö Oy:n, Suuri Käsityö -lehden ja Tampereen Messut Oy:n järjestämän Lämmöllä-huivikilpailun yksilölliset ja iloiset huivit ovat esillä omassa näyttelyssä.

Ihana-lehden ja Tampereen Messut Oy:n järjestämään Latvatähti-kilpailuun osallistuneet joulukuusen latvatähdet ihastuttavat Joulun tähti -näyttelyssä. Joulukahvilassa voi tutustua JoulunPunainen-näyttelyyn, johon on valittu pääväriltään punaisia lahjaesineitä näytteilleasettajien tuotteista. Novitan, Suuri Käsityö -lehden ja Tampereen Messut Oy:n järjestämään Suomen Sukkamestari -kilpailuun osallistuneet työt ovat esillä Kirjosukka-näyttelyssä Novitan osastolla C 929 Neulekahvilan yhteydessä. Messujen jälkeen kirjosukat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Neulekahvilassa voi nauttia myös ohjelma- ja Idealavan esityksistä.

A-hallin aulassa nähdään Taianomaista ompelua -näyttely, johon on koottu Husqvarna Viking 140 juhlavuoden koululaiskilpailun parhaimmisto. Kilpailutehtävänä oli suunnitella ja valmistaa läppäri- tai tablettikotelo teemalla taianomaista ompelua. Messuvierailla on mahdollisuus äänestää oma suosikkinsa.


Muotinäytöksissä kotimaisten suunnittelijoiden luomuksia – Jukka Rintalan neulehääpuku ihastuttaa

Kädentaidot- ja Design -muotinäytöksissä ihastuttavat kotimaisten suunnittelijoiden ja kädentaitajien upeat asut ja asusteet. Uutuutena on mukana myös tyylikkäitä käyttöesineitä sekä lahjaksi sopivia tuotteita. Näytökset toteuttaa Promodel Oy. Ateljeekuja täyttyy myös uniikeista vaatteista ja asusteista.

Kuohuviinibaarissa nähdään Jukka Rintalan suunnittelema ja Novitan neulelangoin toteuttama hurmaava hääpuku. Vintage-näyttelyssä on esillä Rintalan suunnittelemia vaatteita aina 70-luvulta tähän päivään. Näyttelyssä on esillä myös upea Roosa nauha -puku.


Kävijät voivat päästää luovuutensa valloilleen Käpypajassa ja Joulukorttipajassa

Käpypajassa Hämeen 4H-piirin osastolla messuvieraat pääsevät valmistamaan ajattomia käpykransseja oveen tai jouluisia tonttuja kuuseen. 4H-osastolta saa myös muita hyviä vinkkejä, miten luonnonmateriaaleja kuten sammalta, jäkälää, tuohta sekä oksia voi hyödyntää erilaisten kranssien ja koristeiden tekemisessä.

Joulukorttipajassa voi tutustua Fiskarsin opastuksella askartelun avaraan maailmaan. Lumijoulua ja tähtisadetta -jouluaskartelunäyttelystä kävijät löytävät ideat joulukortteihin ja voivat tehdä itselleen mallijoulukortin. Halutessaan voi osallistua myös kilpailuun. Messujen jälkeen kilpailuun osallistuneista korteista äänestetään kauneinta ja kolme parasta palkitaan Fiskarsin tuotteilla.


Joulukahvilassa askarrellaan koristeita – käsitöitä lahjoitetaan myös hyväntekeväisyyteen

Joulukahvilassa askarrellaan Ihana-lehden kanssa joulukuusen koristeita, jotka lahjoitetaan Koukkuniemen vanhainkodin 32 joulukuusen koristeluun. Lisäksi joulukahvilassa voi nauttia jouluherkuista sekä Suomen Kädentaidot -messuja varten valmistetusta juhlavasta glögikakusta. Rauhallisesta kahvihetkestä voi nauttia myös Juhla Mokka -kahvilassa, jossa Pauligin Paula vierailee kaikkina päivinä klo 12–14. Face to Face -blogikahvilassa messuvieraat kuulevat käsityöblogistien uusimmat kuulumiset ja vinkit.

Elämän punainen lanka yhdistää vastasyntyneet ja nuoret mielenterveyskuntoutujat. Sopimusvuoren Verstaalla kudotaan vastasyntyneille punaisia onnensukkia, jotka nuoret toimittavat perille kirjeen kera. Messukävijät voivat myös tuoda ylimääräisiä villalankoja messuille pääaulan keräyspisteeseen. Langat saavat olla eri värisiä ja pienetkin kerät ovat tervetulleita.

Kauhavan Kangas-Aitta Oy:n ja Kauhavan Pelastakaa Lapset ry:n Hyvänmielen Jouluneuleet -kampanjaan liittyen messuvieraat voivat tuoda yrityksen osastolle itse tehtyjä sukkia, pipoja, lapasia ja kaulahuiveja jaettavaksi joululahjoina Suomen vähävaraisille lapsille.


Käsityöalan uutuuskirjat tarjoavat kiinnostavaa tietoa harrastajille

Messuilla on useita uutuuskirjoja käsitöihin liittyen. Nukkekoti Väinölän Tapaan -kirjan kirjoittaja Maria Malmström askartelee Nukkekodin ja Lelun osaston työnäytöksissä nukkekotikokoisia putkiradioita, perunakappoja, kirjoja ja muita pikkuisia esineitä. Kahvipussin uusi ulottuvuus -kirjan tekijä Seija Saarinen kertoo, millaista designia kahvipusseista saa aikaiseksi. Paperista Joulun Taikaa -kirjan toinen tekijä Marjo Kauppila kertoo askarteluvinkkejä. Iki-ihanat käsityöaarteet -kirjan tekijät Raija Sairanen ja Anne Sneck toteuttavat Isoäidin tapaan NEULALLA ja Isoäidin tapaan KOUKULLA -työnäytökset.


Kivi ja Koru -messut samaan aikaan – uudet pidennetyt aukioloajat

Tampereen Messut Oy ja Taito Pirkanmaa ry järjestävät Suomen Kädentaidot -messut 17. kerran. Samalla vierailulla kävijät pääsevät kansainvälisille Kivi ja Koru -messuille, jotka Tampereen Messut Oy toteuttaa 11. kerran.

Uudet pidennetyt aukioloajat ovat perjantaina 16.11. klo 10–19, lauantaina 17.11. klo 9–18 ja sunnuntaina 18.11. klo 9–17. Ruuhkien välttämiseksi suositellaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Lue lisää tapahtumista osoitteessa www.kadentaidot.fi ja www.kivimessut.fi.


MEDIA:
Median akkreditoitumislomake sekä medialle suunnatut materiaalit ja tiedot mediatilaisuuksista on koottu Suomen Kädentaidot -messujen mediasivuille osoitteeseen www.kadentaidot.fi (Media).


TähtiUutiset:

Koulutuskeskus Tavastian opettaja Marika Kinnusen haastattelu Tampereen Messujen TähtiUutiset-verkkolehdessä: "Kolmen kauppa: lasi, nöyryys ja kunnioitus".


LISÄTIEDOT:
www.kadentaidot.fi

www.kivimessut.fi


Tampereen Messut, www.tampereenmessut.fi
Mervi Oksanen, projektipäällikkö, p. 0207 701 231, 0400 760 877,
mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 0207 701 205, 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0207 701 242, 0400 914 877,
meri.mattila(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs