Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Kollegiaalisuudella parempaa hoitoa

Suomen sairaanhoitajaliitto

Kollegiaalisuudella parempaa hoitoa

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2015 klo 07:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajapäivillä julkistetaan torstaina 12.3.2015 Hoitotyön vuosikirja 2015 – Kollegiaalisuus hoitotyössä. Kirjan puheenvuoroissa pohditaan muun muassa mitä tarkoitetaan kollegiaalisuudella ja miten se näkyy hoitotyön arjessa. Onko kollegiaalisuus vain ammattikunnan sisäinen asia vai pitäisikö puhua myös ammattien välisestä kollegiaalisuudesta?

Etiikalla on ollut keskeinen osa hoitotyössä sen varhaisista vaiheista lähtien. Potilaiden lisäksi sairaanhoitajien eettisyys ulottuu myös kollegoihin. Hoitotyön etiikan mukaisesti sairaanhoitajien odotetaan suhtautuvan työtovereihin samalla kunnioituksella, arvostuksella ja myötätunnolla kuin potilaisiin.

- Kollegiaalisuudella viitataan perinteisesti ammattilaisten keskinäiseen yhteistyöhön. Nykyisessä sosiaali- ja terveydenhuollossa moniammatillinen työskentely on tyypillinen tapa toimia, ja kysymys ammattien välisestä yhteistyöstä on erityisen ajankohtainen, Anna Suutarla Sairaanhoitajaliitosta sanoo.

Ammattien välisen kollegiaalisuuden ytimen muodostaa asiakas ja potilas. Yhteinen tavoite eli potilaan ja asiakkaan hyvä hoito voidaan nähdä perusteena ammattien väliselle kollegiaalisuudelle. Siinä keskeistä on ammattien erilaisuuden tunnustaminen.

- Se merkitsee, että eri ammattiryhmät ovat positiivisella tavalla toisistaan riippuvaisia. Sen sijaan, että pyritään selviämään tehtävästä yksin ja oman ammatin voimin tai jopa kilpailemaan paremmuudesta, positiivinen riippuvuus korostaa ammattilaisten erilaista osaamista ja sen hyödyntämistä potilaan parhaaksi, Suutarla sanoo.

Positiivista riippuvuutta voidaan lisätä työpaikoilla työmalleilla, jossa erilaiset ammattilaiset työskentelevät yhdessä ja konsultoivat ja tukevat toinen toisiaan.

Suutarlan mukaan olennaista on myös ammattien välisen yhteisön johtaminen siten, että siitä välittyy arvostus ja kunnioitus kaikkien ammattiryhmien osaamista kohtaan. Tämä edellyttää eri ammattiryhmien kuulemista ja mukaan ottamista suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Kirja sisältää myös näkökulmia kollegiaalisuuteen mm. sairaanhoitajayrittäjien ja  opiskelijoiden näkökulmasta.

”Erityisen positiivinen kokemus minulle jäi eräästä osastosta, jossa jokaista työntekijää arvostettiin. Osastolla oli ilon ilmapiiri. Lääkäristä laitosapulaiseen jokainen käytti samaa kahvitilaa ja kaikki työntekijät juttelivat keskenään. Kukaan ei ollut toista huonompi, kaikki pelasivat samassa tiimissä ja olivat tasa-arvoisia. Sille osastolle olenkin tarjoutunut tekemään töitä vaikka kuinka lyhyellä varoitusajalla.”

Hoitotyön vuosikirja 2015 – Kollegiaalisuus hoitotyössä. Nina Hahtela, Eve Becker ja Iiri Ranta (toim.). Suomen Sairaanhoitajaliitto ry.  Fioca Oy. Porvoo 2015. ISSN 0786-1265. ISBN 987-951-8944-62-4

Arvostelukappaleet: Fioca Oy, Mallu Salkonen, mallu.salkonen@fioca.fi

(Kirjan kansikuva liitteenä.)

Lisätietoja:
Anna Suutarla, kansainvälisten asioiden päällikkö, Sairaanhoitajaliitto, anna.suutarla@sairaanhoitajaliitto, puh. 040 418 8251
Nina Hahtela, kehittämisjohtaja, Sairaanhoitajaliitto, nina.hahtela@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 044 529 0036
Laura Niemi, viestintä- ja markkinointijohtaja, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 373 8602

KUTSU: Tervetuloa keskustelemaan kollegiaalisuudesta torstaina 12.3.

Kirjan kirjoittajat keskustelevat kollegiaalisuudesta kävijöille avoimessa Sairaanhoitajapäivien kollegakahvilassa torstaina 12.3. klo 14.30 – 15.30 Messukeskuksessa Helsingissä.

Sairaanhoitajapäivät 2015
Sairaanhoitajapäivät 2015 on Suomen sairaanhoitajaliiton ja Messukeskuksen järjestämässä hoitotyön ammattitapahtumassa on kymmeniä asiantuntijaluentoja ajankohtaisista aiheista sekä laaja näyttely. Päiville osallistuu vuosittain yli 5 000 hoitoalan ammattilaista. Tutustu ohjelmaan.

Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien puheenvuoroja ja luentoja (ohjelma medialle liitteenä)!

Akkreditoituminen ennakkoon

Vaihtoehtoisesti voi akkreditoitua päivien aikana Messukeskuksen Lehdistökeskuksessa (eteläinen sisäänkäynti, 2. kerros). Lehdistökeskus palvelee mediaa koko päivien ajan.

Liitetiedostot

90 vuotta osaamista, tietoa ja välittämistä

Sairaanhoitajaliitto perustettiin Helsingin Säätytalossa 25.1.1925. Jo perustamisesta lähtien tehtävämme on ollut yhdistää sairaanhoitajat huolehtimaan asiantuntevasta ammatistaan, edunvalvonnasta sekä korkeatasoisesta hoitotyöstä.

Tänään Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea ja edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Meihin kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs