Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Kapitalismin lyhyt historia: Muuntautumiskykyinen kapitalismi on paras tunnettu talousjärjestelmä

Gaudeamus

Kapitalismin lyhyt historia: Muuntautumiskykyinen kapitalismi on paras tunnettu talousjärjestelmä

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2016 klo 10:00
Julkaisija: Gaudeamus

Kapitalismi on historian saatossa kohdannut sekä ylistystä että kritiikkiä. Se on selviytynyt, muuttunut ja laajentunut koko maailmaa koskettavaksi ilmiöksi. Epäkohdistaan huolimatta järjestelmälle ei tällä hetkellä ole vakavasti otettavaa vaihtoehtoa. Juuri tästä syystä kapitalismin kritiikki on tärkeää.

Kapitalismissa nivoutuvat yhteen pääoma, investoinnit, markkinat, hinnat sekä kilpailu. Järjestelmän toiminta edellyttää rahatalouden ja työnjaon lisäksi omistusoikeuden turvaa. Kapitalismin juuret ja muodot ulottuvat pitkälle. Se syntyi osittain jo 600-luvulla osana kaupankäyntiä.  Euroopassa hallitsijoiden rahantarve taas kiihdytti myöhemmin pankkien ja finanssikapitalismin syntyä.

Valtio ja markkinat ovat kietoutuneet vuosisatojen saatossa tiiviisti yhteen vastakkainasettelusta huolimatta. Kapitalismi on sekä lisännyt hyvinvointia että luonut epäkohtia yhteiskunnassa esimerkiksi finanssikriisien myötä. Globaalille kapitalismille ei kuitenkaan helposti löydy voimakasta valvojaa.

Kapitalismin lyhyt historia piirtää kuvan talouden hallitsevan järjestelmän muotoutumisesta. Nykyhetkeen asti ulottuva teos tarkastelee tärkeitä kehityskaaria, kuten rahoituksen ja teollisuuden rakentumista sekä talouden ja politiikan suhdetta. Muuntautumiskykyinen kapitalismi on edelleen paras tunnettu taloudellinen järjestelmä. Historia on kuitenkin osoittanut, että sen uudistamiseen tarvitaan poliittisia toimia ja kansalaisyhteiskunnan tukea.

Kapitalismi juurtui keskiajan Eurooppaan älymystön kritiikistä huolimatta

”On hyvin kiinnostavaa, miten kapitalismi onnistui sittenkin juurtumaan kristinuskon kyllästämään keskiajan Eurooppaan kohtaamastaan laajasta epäluulosta, moraalisesta tuomiosta ja myös älymystön kritiikistä huolimatta.”

”Kaiken kaikkiaan valtion ja markkinoiden suhde vaihtelee suuresti maittain. Jopa Yhdysvalloissa kehitettiin 1900-luvulla koordinoitu kapitalismi, jossa valtio puuttui kouriintuntuvasti talouteen.”

”Kapitalismi pystyy kukoistamaan hyvin erilaisissa poliittisissa järjestelmissä, ainakin jonkin aikaa jopa diktatuurin vallitessa. Kapitalismi ja demokratia eivät ole kiintyneet toisiinsa alkuunkaan niin lujasti, kuin pitkään oletettiin ja toivottiin.”

Jürgen Kocka on viime vuosikymmenten kansainvälisesti arvostetuimpia talous- ja sosiaalihistorian tutkijoita. Hän on syventynyt erityisesti Saksan ja Euroopan historiaan.

Lue lisää kirjasta Gaudeamuksen verkkosivuilta

Jürgen Kocka
Kapitalismin lyhyt historia
ISBN 978-952-495-386-3
Gaudeamus 2016
Alkuteos Geschichte des Kapitalismus (2013), suomentanut Timo Soukola

Arvostelukappaleet ja lisätiedot:

Lasse Leminen
Tiedotus, myynti ja markkinointi
lasse.leminen@gaudeamus.fi
050 4664 910

Liitetiedostot

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Julkaisemme vuosittain noin 30 teosta. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.

Gaudeamus Oy
Helsinki University Press
PL 1099
00101 Helsinki

www.gaudeamus.fi

Gaudeamus | Tiedon puolella

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs