Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Jukka Sariolan kirja on kyynelin kostutettu

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry

Jukka Sariolan kirja on kyynelin kostutettu

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2015 klo 13:16
Julkaisija: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry

Jukka Sariolan kirja Ystäväni Seija – kutsumuksena Afganistan (Uusi Tie) julkistettiin Helsingissä viime torstaina. Teos kertoo vuosi sitten heinäkuussa Afganistanissa surmansa saaneen Seija Järvenpään ja Jukka Sariolan pitkästä ystävyydestä.

Sariola kertoi välttäneensä kirjoittamasta sankaritarinaa, vaikka Seija Järvenpäästä olisi senkin voinut tehdä. Olihan hän vaikealla alueella avustustyössä, jossa kutsumustaan seuraten menetti oman henkensäkin.

Sariola antaa kirjassa inhimillisen kuvan itsestään tavallisena miehenä, jolla on unelma kauniista ja tyylikkäästä Seijasta ”sinä oikeana”. Avioparia heistä ei kuitenkaan tullut, mutta erityiset ystävät, joiden välillä oli syvä yhteys fyysisestä välimatkasta huolimatta.

-Jos olisin esittänyt hänet yli-ihmisenä, lukija ei voisi samaistua. Mutta toki on hyvä, että keskuudessamme on ihmisiä, joiden kautta voimme peilata omaa asennettamme elämään, Sariola sanoi. 

Lihasten rakenteeseen vaikuttavaa synnynnäistä tautia sairastava Sariola on hengityskoneessa, mutta se ei estä häntä viettämästä rikasta ja aktiivista sosiaalista elämää. Hän toimii niin vammaisjärjestökentässä kuin kirkollisella puolella. Kirjassaan hän muistelee muun muassa matkojaan ulkomaille silloisen avustajansa Seijan kanssa.

 ”Mihin turvaat elämässä?”

 Sariola totesi, että hän haluaa haastaa lukijat miettimään, mihin he turvaavat elämässään ja mikä pysyy kuolemassa.  

-Halusin kertoa myös siitä, mitä yhteys merkitsee, kun olemme rehellisesti ja aidosti toistemme kanssa. Kolmanneksi halusin kirjoittaa, mitä merkitsee laittaa itsensä ja lahjansa likoon.

Jukka Sariola perustelee kirjansa näkökulmaa. Tarkoitus ei ollut kirjoittaa Seija Järvenpään elämäkertaa, vaan keskittyä ystävyyteen.

-Saatoin olla itsekäs. Ei tarvinnut kysellä muilta. Lisäksi valitsemani näkökulma ei  vaatinut haastattelujen tekemistä, hän totesi.

Sariola kokosi ja järjesti kirjan aineiston systemaattisesti Excel-taulukoita käyttäen. Lähteinä hänellä olivat omat kokemukset ja keskustelut Seijan kanssa sekä tämän tukirenkaalle lähettämät kirjeet. Vähäisin osa ei ollut ystävysten välinen sähköpostikirjeenvaihto. Nyt julkaistu teos on Jukka Sariolalle jo kolmas. Aiemmin häneltä ovat ilmestyneet kirjat Hyväosainen ja Hän vahvistaa minun askeleeni.

Inspiroiva luonne

Kustannuspäällikkö Päivi Häkkiselle kirjan työstäminen oli jännittävä matka. Hän kiitti kirjailijaa täsmällisyydestä ja määrätietoisuudesta. 

-Oli hienoa saada tutustua Jukan inspiroivaan luonteeseen, tilaisuuden juontanut Häkkinen kiitteli.  

Julkistamisjuhlassa oli muistotilaisuuden piirteitä, kun Seija Järvenpään omaiset, työtoverit ja ystävät muistelivat kirjan päähenkilöä ja tämän elämäntyötä. Kirkon vammaistyön neuvottelukunnan asiantuntija, rovasti Riitta Kuusi sanoi, että rohkeus ottaa tehtävät ja lahjat Jumalan kädestä antavat voimaa.

- ”Toisten tiellä on lepopaikkoja päivänpaisteessa, he tapaavat toisensa siellä. Mutta tämä on sinun tiesi, ja juuri nyt, nyt juuri et saa horjua. Itke jos voit. Itke, mutta älä valita. Tie valitsi sinut – ja sinun osasi on kiittää.”, Kuusi lainasi koskettavasti  Dag Hammarskjöldin sanoja.

Apulaislähetysjohtaja Jukka Kallioinen kertoi järkytyksestä, minkä kahden avustustyöntekijän surma aiheutti työnantajan keskuudessa. Kansanlähetyksellä on tarkat turvallisuusohjeet ja työntekijät ovat varovaisia.

- Vaikka järjestömme tekee työtä vaikeissa olosuhteissa ja tiedostamme sen, että jonain päivänä saattaa tapahtua jotain järkyttävää. Siitä huolimatta tuo uutinen yllätti meidät täysin. Ainoa keino, millä tällaiset tapahtumat voitaisiin välttää, on olla lähettämättä ihmisiä auttamaan niitä, jotka eniten apua tarvitsevat, Kallioinen sanoi.

Tilaisuuteen osallistui myös kansanedustaja Päivi Räsänen, joka viime kesänä sisäministerin ominaisuudessa oli vastaanottamassa Seija Järvenpään ja hänen työtoverinsa Kaija Martinin arkut Vantaan lentoasemalla.  ”Kysytkö palvelushintaa?” lauloi Jukka Leppilampi koskettavasti. Seija Järvenpään sisaren mies Jorma Uimonen esitti kohtalokkaan päivän iltana tekemänsä laulun ”Sinun täytyi lähteä”.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut piispa Tapio Luoma, joka entisenä Seinäjoen kirkkoherrana siunasi Seijaa Järvenpään lähetystyöhön vuonna 2002. ”Seija Järvenpään elämäntarina on yksi osoitus siitä, miten paljon rakkaus ja välittäminen voivat saada aikaan. Ne ajavat monet luopumaan tutuista ja turvallisista oloista. Ne ohjaavat ottamaan riskejä, joita monet muut välttäisivät. Ne pakottavat yhä uudelleen kysymään, mikä elämässä on lopulta tärkeää ja miten oman elämänsä haluaa käyttää.”

Kuvateksti: Jukka Leppilampi juhlisti Jukka Sariolan kirjan julkistamistilaisuutta rosoisilla mutta koskettavilla lauluilla. Kuva Vuokko Vänskä

Lisätietoja: Päivi Häkkinen puh. 050-465 3484, paivi.hakkinen@uusitie.com

Liitetiedostot

Kansanlähetys (SEKL) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon herätysliike ja lähetysjärjestö. Järjestön noin 70 ulkomaantyöntekijää toimivat Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. He tekevät muun muassa seurakunta-, opetus-, media- ja kirjallisuustyötä sekä toimivat avustus- ja kehitystehtävissä.

Kotimaassa Kansanlähetys toimii 17 piirijärjestön kautta yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa.

Kustannustoiminnasta huolehtii Kustannusosakeyhtiö Uusi Tie.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs