Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Juha "Roope" Flinkman, Petri Puromies: Vrouw Marian viimeinen matka julkaistaan 2.10.2014

Paasilinna

Juha "Roope" Flinkman, Petri Puromies: Vrouw Marian viimeinen matka julkaistaan 2.10.2014

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2014 klo 10:00
Julkaisija: Paasilinna

Vrouw Marian viimeinen matka

Yksi vuoden kauneimmista kirjoista

Vuonna 1771 Vrouw Maria lähti Amsterdamista kohti Pietaria. Alus upposi Suomen rannikolla, ja se löytyi vasta muutama vuosi sitten.

Itämeri on satojen vuosien ajan ollut yksi maailman tärkeimmistä kauppareiteistä. Se on hyvin vaikeakulkuinen, ja mereen on uponnut vuosien saatossa paljon laivoja – niin sodan kuin rauhankin aikana.

Venäjän Keisarinna Katariina Suuren asiamiehet hankkivat 1770-luvulla pankkiiri De Braacampin kuolinpesän huutokaupasta hollantilaisten mestarien maalauksia hallitsijalleen, joka oli huomattava kulttuurin ja taiteen suosija. Katariinan asiamiesten hankinnat laivattiin Vrouw Maria -nimiseen purjealukseen, joka lähti kohti Pietaria.       Matka kulki Amsterdamista Pohjanmerelle. 1770-luvulla ei juurikaan ollut majakoita tai muita merimerkkejä meriliikenteen apuna. Tullin jälkeen Vrouw Maria saapui Itämerelle ja jatkoi kuten Pohjanmerellä eli aikakauden pienten kauppa-alusten normaalilla matkavauhdilla: ainoastaan 2 - 3 solmun nopeudella.
Gotlannin Östergarnissa laivasta saatiin viimeinen maahavainto, ja sen tarkka paikka oli vielä mahdollista määrittää. Sitten kaikki muuttui.                                                                                                                                                                                                                        Huonossa näkyvyydessä laiva ajoi Saaristomeren uloimmille kiville ja menetti peräsimensä. Se saatiin lopulta ankkuroitua luotojen väliin, ja aamun sarastaessa laivuri Lourensia kohtasi ankea näky: joka puolella oli kareja ja kiviä, alus vuotaa, ei tietoakaan heidän todellisesta sijainnistaan.

Kun tieto siitä, että Vrouw Marian lastina olleet Katariina Suuren taulut makaavat meren pohjassa, saavutti hovin Pietarissa, alkoivat ankarat pelastustoimet. Lopulta etsinnät lopetettiin, koska niiden kustannukset nousivat kohtuuttomiksi. Keisarinna hyväksyi menetyksensä, ja Vrouw Maria jäi meren pohjaan.

Koko Vrouw Marian viimeistä purjehdusta käsittelevä osa pohjautuu meriselityksen yhteydessä Turun käräjäoikeudelle jääneeseen jäljennökseen laivuri Lourensin lokikirjasta.

Juha “Roope” Flinkman on 55-vuotias meribiologi, tutkimussukeltaja ja Itämeren hylkyjen tutkija. Biologian opiskelijana 1980-luvun alussa käyty sukelluskurssi on johtanut tuhansiin sukelluksiin ympäri maailmaa, mutta erityisen kiinnostuksen kohteena on aina ollut Itämeren hyvin säilyneet hylyt, ja niiden dokumentointi kuvaamalla ja piirtämällä. Roope jatkaa hylkyjen tutkimusta edelleen aktiivisesti.

53-vuotias Petri Puromies on pitkän linjan valokuvaaja ja dokumentaristi. Petri on opettanut valokuvausta ja luen­noinut sekä julkaissut Suomessa ja ulkomailla. Vrouw Maria -tutkimusprojektin valokuvaaja­na Petri on saanut käyttää vedenalaiskuvaajan taitojaan ja poikkitaiteellisessa yhteistyössä merihistorian- ja Itämeren biologian tutkijoiden kanssa.

Karri Flinkman on 25-vuotias maisema-arkkitehtuurin opiskelija ja kuvittaja. Karri on kuvittanut biologian ja anatomian oppikirjoja. Hänellä on myös useita omia sarjakuvapro­jekteja. Karri harrastaa laitesukellusta, ja hylkysukellus­kokemuksia on jo karttunut Suomenlahdelta ja Irlannin länsirannikolta. Karri vastaa kirjan piirroskuvista.

Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt:

tiedottaja Jorma Akkanen / jorma.akkanen@paasilinna.fi / 050 567 1888

                                                                                     

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna   •   Korkeavuorenkatu 35, 1. krs.  00130 Helsinki  •   puh. 040 418 5409   •  www.paasilinna.fi          

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs