Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Hoivan arvoiset nostaa esille hoivapolitiikan vaiettuja tai väisteltyjä kysymyksiä

Gaudeamus

Hoivan arvoiset nostaa esille hoivapolitiikan vaiettuja tai väisteltyjä kysymyksiä

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2016 klo 09:30
Julkaisija: Gaudeamus

Kaikki ihmiset ovat jossain elämänsä vaiheessa vaivaisia ja tarvitsevat hoivaa. Sen järjestäminen on aina poliittinen ratkaisu. Suomen hoivapolitiikkaa ovat 2010-luvulla leimanneet leikkaukset ja palveluiden ulkoistaminen. Vaivaisuudesta ja hoivasta tulisi kuitenkin keskustella yleisinhimillisenä asiana eikä menoeränä.

Väestön ikääntyessä vanhushoiva nousee yhä ajankohtaisemmaksi. Viime vuosikymmeninä hoivavastuuta on siirretty julkiselta sektorilta yksilöille. Vaarana on, etteivät tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus toteudu heikoimpien hoivaa tarvitsevien osalta.

Vaiva ja vanhuus tulisi ymmärtää taloudellisten mittareiden sijasta eettisenä kysymyksenä. Tällöin taloudellista tehokkuutta tärkeämmäksi tavoitteeksi nousisi tasavertaisuus avun ja hoivan saamisessa sekä työolosuhteissa.

Hoivan arvoiset nostaa esille hoivapolitiikan vaiettuja tai väisteltyjä kysymyksiä. Teos puntaroi niin väestön vanhenemisesta seuraavan hoivakriisin taloudellisia vaikutuksia kuin hoivan laatua ja eettisiä ulottuvuuksiakin. Samalla se esittää hoivan järjestämiseen ratkaisuja, jotka tunnistaisivat ja hyväksyisivät ihmisten luontaisen riippuvuuden muista.

Yhdessäolo ja keskustelu eivät välttämättä taivu kustannustehokkaiksi palveluiksi

”Jos kustannustehokkuus on osa laadun määritelmää, on riski, että laadun määrittää lopulta hinta. Tällöin on lähes mahdotonta vaatia sellaista hyvää hoivaa, joka ei ole kustannustehokasta. Hoivan arvot kuten läsnäolo, kiireetön keskustelu ja yhdessäolo tai vaikkapa kädestä kiinni pitäminen eivät välttämättä taivu kustannustehokkaiksi palveluiksi.”

”Työperusteisen siirtolaisuuden myötä hyvinvointiyhteiskuntamme hoivakriisi onkin hyvää vauhtia kansainvälistymässä. Näin suomalainen hoivan tarve – vaiva – ja tavat vastata siihen aiheuttavat globaalia muuttoliikettä ja muokkaavat globaaleja rakenteita mikrotasolla.”

"Mikäli vaivaan vastaamiseen ei taata riittäviä julkisia resursseja, jäljelle jää helposti vain yksi vastaus: heitteillejättö. Suomessa lienee toistaiseksi vielä pitkä matka siihen, että vanhukset ja vaivaiset hylättäisiin kadulle. Kuitenkin on syytä muistaa, että huutolaisuudesta hyvinvointivaltion kautta hoivakriisiin käyty historiallinen matka on lopulta ollut suhteellisen lyhyt, vain hieman yli sata vuotta. Voiko historia kehittyä myös toiseen suuntaan – hoivakriisistä huutolaisuuteen? Sen näyttävät nykypolitiikassa tehtävät ratkaisut."

 

Oletko Sinä hoivan arvoinen? -keskustelutilaisuus, pe 14.10.2016 klo 16.00–17.30
Tiedekulma Aleksi, Aleksanterinkatu 7, Helsinki

Teoksen kirjoittajat keskustelevat tilaisuudessa uutuuskirjan teemojen pohjalta vanhushoivan taloudellisesta ja poliittisesta arvosta yksityisellä ja julkisella sektorilla. Samalla peilataan hoivapolitiikan todellisuutta kysymyksiin ihmisarvoisesta vanhuudesta. Kommenttipuheenvuoron esittää vapaa toimittaja ja vanhustyön opiskelija Ari Liimatainen. Keskustelua siivittävät kirjasta luettavat hoivan ja vaivan inhimillisyyttä kuvaavat tarinat.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

 

Hanna-Kaisa Hoppania, Olli Karsio, Lena Näre, Antero Olakivi, Liina Sointu, Tiina Vaittinen & Minna Zechner
Hoivan arvoiset
Vaiva yhteiskunnan ytimessä
ISBN 978-952-495-404-4
Gaudeamus 2016

Lisätietoa kirjasta (mm. sisällys) Gaudeamuksen verkkosivuilta.

Kirjoittajat
Kirjoittajien yhteissähköpostilista: vaiva-lista@helsinki.fi

Hanna-Kaisa Hoppania, VTT, tutkija Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella ja sosiaalipolitiikan yliopistonlehtori (ma.) Tampereen yliopistossa.
Olli Karsio, YTM, tutkija ja jatko-opiskelija yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä Tampereen yliopistossa.
Lena Näre, VTT, sosiologian apulaisprofessori Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella.
Antero Olakivi, VTM, tutkija ja jatko-opiskelija Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella.
Liina Sointu, YTM (väit.), tutkija ja jatko-opiskelija yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä Tampereen yliopistossa.
Tiina Vaittinen, YTM, tutkija ja jatko-opiskelija yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä Tampereen yliopistossa.
Minna Zechner, YTT, sosiaalityön yliopettaja ja tutkintopäällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

Arvostelukappaleet:
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910

Liitetiedostot

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.

www.gaudeamus.fi

Gaudeamus | Tiedon puolella

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs