Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Ensimmäinen elämäkerta kirjailija Aino Kallaksesta

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Ensimmäinen elämäkerta kirjailija Aino Kallaksesta

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2017 klo 13:41
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Aino Kallas (1878–1956) oli 1900-luvun alun kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaiskirjailijoita. Ensimmäinen Kallas-elämäkerta kertoo viidessä maassa asuneesta kosmopoliitista, jonka elämää leimasivat vahva taiteellinen kutsumus ja raskaat elämänkokemukset.

Aino Kallas oli poikkeuksellisen menestynyt erityisesti oman aikansa naiskirjailijaksi. Hänen teoksiaan on käännetty useille kielille, ja hän saavutti eläessään vankan aseman eurooppalaisessa kirjallisuuselämässä. Suomalaissyntyinen kirjailija oli naimisissa virolaisen tiedemiehen ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Oskar Kallaksen kanssa, ja Kallas onkin tullut tunnetuksi Suomen ja Viron yhteisenä kirjailijana.

Kallasta on pidetty vahvana ja itsekeskeisenäkin taiteilijana, joka herätti kateutta ja huomiota kauneudellaan ja karismallaan. Kallas on tullut tunnetuksi kielletyn rakkauden kuvaajana: elämäkerta avaa myös Kallaksen suhdetta Eino Leinoon. Myrskyisä suhde vei Aino Kallaksen pitkiksi ajoiksi pois lastensa luota ja koetteli Kallaksen avioliittoa, mutta toimi innoittajana sekä Kallaksen että Leinon kaunokirjalliselle tuotannolle.

Elämäkerta kertoo Aino Kallaksesta kirjailijana, jolle taiteellinen inspiraatio oli lähes uskonnollinen kokemus. Kallaksen elämä oli täynnä rankkoja kokemuksia: hänen kuuluisa fennomaani-isänsä Julius Krohn kuoli varhain, ja Kallas itse joutui hautaamaan neljä viidestä lapsestaan sekä lähtemään sodan aikana pakolaisena Virosta Ruotsiin. Kallas selitti tuotantoaan pitkälti omaelämäkerrallisesti ja käsitteli oman elämänsä raskaita kokemuksia kirjoittamalla. Hän tunsi koko elämänsä ajan olevansa puoliorpo, ja kansainvälisen menestyksen kääntöpuolena kärsi juurettomuuden tunteista.

Elämäkerta kuvaa myös 1900-luvun alun kulttuurista ja poliittista ilmapiiriä sekä ihmisten odotuksia. Esiin nousee monia ajan kulttuurielämän keskeisiä nimiä, Hella Wuolijoesta V. A. Koskenniemeen.

Yli 60 vuotta kuolemansa jälkeen Aino Kallas elää yhä, ja 2000-luvulla onkin alettu puhua ”Aino Kallas -renessanssista”.

Kirjan kirjoittaja FT Silja Vuorikuru (s. 1977) on tehnyt väitöskirjansa Aino Kallaksen tuotannosta. Vuorikuru työskentelee tutkijana, tietokirjailijana ja kirjallisuuden tuntiopettajana, ja vuodesta 2012 hän on toiminut Aino Kallas Seuran puheenjohtajana.

Linkki kirjan kansikuvaan.
Linkki kirjailijakuvaan. (Kuva: Jouni Harala.)

Silja Vuorikuru
Aino Kallas
Maailman sydämessä
322 sivua | SKS 2017

Arvostelukappaleet ja lisätiedot: SKS:n markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu noin 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs