Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Ennakkotiedote: Kimmo Kiljunen kyseenalaistaa Suomen nykyisen eläkepolitiikan

Minerva Kustannus Oy

Ennakkotiedote: Kimmo Kiljunen kyseenalaistaa Suomen nykyisen eläkepolitiikan

Tiedote.
Julkaistu: 05.01.2015 klo 09:14
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy

Kimmo Kiljusen 4.2.2015 ilmestyvä kirja
ELÄKELÄISTEN TAITETTU ITSETUNTO - Seniorikansalaisena Suomessa
osoittaa suomalaisen eläkepolitiikan totuudet entisiksi. Tarvitsee vain katsoa uudesta näkökulmasta samoja tilastoja, joita eläkeasiantuntijat käyttävät perustellessaan nykypolitiikkaa.

Eläkemenojen kasvun hillintä, eläkerahastojen tuottojen lisääminen ja työurien pidentäminen ovat nykyisen eläkepolitiikan ydintä. Kirjassa kysytään olisiko jo aika hillitä eläkkeiden sijasta eläkerahastojen kasvua. Kysymykselle on vahvat perusteet.

Suomen historia ei tunne yhtään väestöryhmää, jonka etuuksia olisi leikattu yhtä systemaattisesti kuin eläkkeensaajien viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Kirjassa havainnollistetaan selkein graafisin esityksin kuinka ikääntyminen korreloi köyhtymisen ja keskimääräisen eläkkeen laskun kanssa. Mitä vanhemmaksi tulet, sen vääjäämättömämmin lähestyt köyhyysrajaa. Suomessa yli 90-vuotiaista lähes 30 % elää köyhyysrajan alalla. Tämä on poikkeuksellista Länsi-Euroopassa.

Miksi ikäihmisiä syyllistetään terveysmenojen kasvusta ja julkisen talouden kestävyysvajeesta? Kirja tekee laskelmia kaikista ikäsidonnaisista julkisista palveluista mukaan lukien koulutus ja lasten päivähoito. Siinä kerrotaan kuinka pitkälle ikäihmisten osuus julkisista menoista vastaa heidän väestöosuuttaan. 

Suomessa käytetty työeläkeindeksi on EU-maiden heikoimpia. Kirja riisuu argumentti kerrallaan kaikki nykyisen taitetun indeksin puolesta käytetyt perustelut. Ensi kerran Eläketurvakeskuksen ja TELA:n laskelmiin nojautuen esitellään täsmälliset luvut, mitä puoliväli-indeksiin ja palkkasidonnaiseen indeksiin siirtyminen maksavat nyt ja 30 vuoden päästä. Johtopäätös on ilmeinen: työeläke on ansiosidonnainen etuus ja ainoa perusteltu tapa ylläpitää sen arvo, on sitoa se puhtaaseen ansiotasoindeksiin.

Kirja esittää myös kysymyksen, miksi eläkerahastoja yhä paisutetaan. Nyt eläkerahastot ovat Suomen suurin pääomakeskittymä ja ne elävät omaa elämäänsä. Kirja avaa kulma kulmalta eläkerahojen oheiskäytön ja antaa siitä täsmälliset luvut.  

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs