Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » Alussa oli murha: nykyajan rikoskirjallisuus ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin

Gaudeamus

Alussa oli murha: nykyajan rikoskirjallisuus ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2016 klo 09:30
Julkaisija: Gaudeamus

Rikoskirjallisuus elää kulta-aikaansa. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti niin maailmalla kuin Suomessakin. Vuosikymmenten aikana rikoskirjallisuuden teemat ovat muuttuneet. Moderni rikoskirjallisuus kertoo, miksi elämme sellaisessa maailmassa kuin elämme ja miten erilaiset poliittiset päätökset tai globalisaatio vaikuttavat ihmisten arkeen.

Alussa oli murha tarkastelee rikoskirjallisuuden kehityskulkuja salapoliisi- ja arvoitusromaaneista eko-, tekno- ja tieteistrillereihin. Mukana ovat tutut hahmot Sherlock Holmesista ja neiti Marplesta Harjunpäähän ja Harry Holeen. Harrastelijasalapoliisien ja synkkien yksityisetsivien rinnalla rikoksia ratkaisevat niin kuolemansyyntutkijat, psykologit, toimittajat, hakkerit kuin ”tekniikan pojatkin”.

Teoksen punaisena lankana kulkee ajatus rikoskirjallisuuden jatkuvasta muutoksesta, kehityksestä ja sekoittumisesta omien alalajiensa kesken. Tämän päivän rikosromaanissa on samanaikaisesti arvoituksellisuutta, poliisityön kuvausta, psykologisia elementtejä ja suoraviivaista toimintaa.

Uudet tutkimusmenetelmät uudistavat myös rikoskirjallisuuden tekniikkaa

”Salapoliisiromaani on nauttinut sekä työväestön että akateemisesti koulutettujen lukijoiden suosiota. Yhdeksi suosion syyksi on arveltu sitä, että lukija nauttii mitellessään kykyjään etsivän kanssa. Tämän takia kirjailijat ovat laatineet sääntöjä, jotka ovat kieltäneet lukijan epäreilun huiputtamisen: kaikki merkitykselliset tiedot on paljastettava lukijalle, ja vaikka harhaanjohtaminen on sallittua, reilun pelin sääntöjä on noudatettava.”

”Urbaanissa ympäristössä etsivään voi luottaa, kun varsinaiset lainvartijat ovat joko epäpäteviä, kyynisiä tai lahjottavissa. Sama koskee lainsäätäjiä ja paikallisia poliisiviranomaisia. Sekä Hammett että Chandler valitsivat yksityisetsiviensä vastapooleiksi sellaisia perinteisiä yleisen inhon kohteita kuin moraalittomat rikkaat, riistokapitalistit, lahjotut poliitikot, brutaalit poliisit, järjestäytyneen rikollisuuden ja gangsterit.”

”Rikostekniikan arvioidaan olevan 2010-luvun rikoskirjallisuudessa nouseva trendi. Se on ottanut aiemmin tieteiskirjallisuudella olleen paikan romaanikerronnassa, jossa pääosaan nousevat uudet tutkimusmenetelmät ja niiden mukanaan tuomat mahdollisuudet.”

”Sumu on Wallander-romaaneissa koko ajan läsnä: rikokset tapahtuvat sen keskellä, skånelainen maisema on aina sumuinen, rikollisia ajetaan takaa ja otetaan kiinni sumussa – ja päähenkilö itse elää sumussa yrittäessään samanaikaisesti jäsentää sekä omaa elämäänsä että kulloinkin tutkimaansa rikosta.”

”Vesien saastuminen, happosateet, väestönkasvu, sademetsien hakkuut, otsonikato ja ilmastonmuutos sekä luonnonvarojen epätasainen jakautuminen ja loppuun käyttäminen tarjoavat trillerille sopivia aiheita. (…) Ekodekkarien tai -trillerien keskeinen kysymys on, ovatko ympäristöaktivistit sankareita vai terroristeja.”

Paula Arvas & Voitto Ruohonen
Alussa oli murha
Johtolankoja rikoskirjallisuuteen
ISBN 9789524953801
Gaudeamus 2016

Lisätietoa kirjasta Gaudeamuksen verkkosivuilta

Kirjoittajat
FT Paula Arvas ja FT, dosentti, päätoimittaja Voitto Ruohonen ovat laaja-alaisia, erityisesti suomalaisen rikoskirjallisuuden asiantuntijoita. Arvas on väitellyt Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta 1940-luvun suomalaisista salapoliisiromaaneista ja Ruohonen Joensuun yliopistossa Matti-Yrjänä Joensuun tuotannosta.

Arvostelukappaleet ja lisätiedot:
outi.kitti@gaudeamus.fi
p. 050 5401 299
Tedotus, myynti ja markkinointi 

 

Liitetiedostot

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.

www.gaudeamus.fi

Gaudeamus | Tiedon puolella

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs