Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Ympäristötaiteen säätiö kokoaa kaikki julkisen taiteen tekijät valtakunnalliseen taiteilijapankkiin

Ympäristötaiteen säätiö

Ympäristötaiteen säätiö kokoaa kaikki julkisen taiteen tekijät valtakunnalliseen taiteilijapankkiin

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2015 klo 14:08
Julkaisija: Ympäristötaiteen säätiö

 

Ympäristötaiteen säätiö julkaisi syyskuun lopussa nettisivuillaan Taidepankki-nimisen palvelun, joka helpottaa taiteen hankkimista osaksi rakennushanketta tai rakennettua ympäristöä. Ammattitaiteilijoista ja heidän työnäytteistään koostuva pankki on kerännyt reilussa kuukaudessa lähes sata taiteilijaa ympäri Suomea ja satoja teosesimerkkejä.

Hyvä ympäristö on monen tekijän summa, johon hyvä suunnittelu ja taide kuuluvat elimellisesti. Nykytaide onkin huomattavasti monimuotoisempaa, usein hienovaraisempaa ja vastoin ennakkokäsityksiä kustannustehokkaampaa kuin aiemmin. Taiteen on todettu parantavan tilan viihtyvyyttä, nostavan alueen arvoa ja esimerkiksi vähentävän vandalismia. Myös käyttäjät odottavat nykyisin ympäristöltään enemmän.

Taiteesta on tulossa arkisenkin ympäristön laadun oletusarvo.

Rakennuttajalle ongelmalliseksi saattaa kuitenkin muodostua taidehankkeen ja –maailman tuntemattomuus: mistä löytää hankkeeseen sopiva taiteilija? Tähän ongelmaan vastaukseksi Ympäristötaiteen säätiö on kehittänyt Taidepankin.

 

Työkalu rakennuttajan ja taiteen tilaajan käyttöön

Taidepankin käyttö on suunniteltu erityisesti suunnittelu- ja rakennushankkeissa toimivien (taide)asiantuntijoiden sekä kuntien ja rakennusliikkeiden näkökulmasta. Pankki auttaa tilaajia löytämään ammattitaiteilijan toteuttamaan taideteoksia, osallistumaan kutsukilpailuun tai taidehankkeen valmisteluun suunnittelun eri vaiheissa, vaikkapa osana työryhmää.

Tarkoituksena on poistaa erilaisten taiteilijatietokantojen päällekkäisyyksiä ja tehdä yhteistyö vaivattomaksi sekä taiteilijoille että tilaajille. Sivulta löytyy myös referenssejä onnistuneista taidehankkeista, taidehankkeen RT-ohje ja lisätietoa rakennuttajille.

 

Prosenttiperiaate on valtakunnallinen kärkihanke

Prosenttiperiaatteen edistäminen kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeisiin. Prosenttiperiaatteella halutaan tuoda taide lähemmäksi suomalaisia. Puhtaimmillaan periaatteen mukaisesti rakennus- tai suunnitteluhankkeen budjetista n. 0,5-2 prosenttia käytetään taiteen hankintakustannuksiin, tosin nykyisin rahoitusmallit ja toteutustavat ovat moninaistuneet.

Vaatimus taiteesta on saatettu sisällyttää rakennuttajalle tontinluovutusehtoihin, asuinalueella voi olla kerrosneliömetreihin perustuva taiderahasto tai esimerkiksi kaavoituksen rinnalla toteutettava taideohjelma.

Taidepankki on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Prosentti taiteelle –hanketta.

ymparistotaide.fi/taidepankki

 

Lisätietoja:

Niina Rauhala, projektisuunnittelija
044 - 235 4776, niina.rauhala@ymparistotaide.fi

Ympäristötaiteen säätiö
www.ymparistotaide.fi

Liitetiedostot

Vuonna 1990 perustetun Ympäristötaiteen säätiön tehtävänä on suomalaisen rakennetun ympäristön parantaminen, erityisesti edistämällä taideteosten ja muiden taidehankkeiden toteutumista osana ympäristöä ja rakentamista. Viime vuosina säätiön toimintaan on kuulunut erityisesti prosenttiperiaatteen edistäminen rakentamishankkeiden yhteydessä. Lisää: www.ymparistotaide.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs