Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Yli 300 muisteli kouluaikaansa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Yli 300 muisteli kouluaikaansa

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2014 klo 10:44
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Minun koulumuistoni -muistitietokeruu tuotti yli 3 700 sivua muistitietoa 1920-luvulla koulua käyneiltä tämän päivän koululaisiin Helsingistä Muonioon ja Limingasta Kiteelle. Liikkeellä oli laajasti eri ammattien harjoittajia: emäntiä, insinöörejä, juristeja, keittäjiä, maanviljelijöitä, opettajia, professoreita, taiteilijoita, toimistosihteereitä, vahtimestareita ja yrittäjiä.

Minun koulumuistoni -päätösseminaarissa 28.10.2014 kirjapalkinnon saivat

Jouko Hillukka, Pirkkala
Elina Hirvikoski, Kankaanpää
Juhani ja Ulpu Jääsaari, Lahti
Sinikka Kosunen, Outokumpu
Matti Leinonen, Tampere
Sari Matikainen, Joensuu
Viljo S. Määttälä, Toholampi
Helena Niemeläinen, Jyväskylä
Pirkko Periviita, Helsinki
Rauni Soilama, Pyhäsalmi
Martti Soutukorva, Sonka
Liisa Tenkanen, Helsinki
Merja Toivonen, Hämeenlinna.

Lisäksi annettiin erityispalkinto Espoon perinneseura ry:lle.

Vastaajat kertoivat omia koulumuistojaan, mutta monet ottivat myös kantaa koulujärjestelmän muutoksiin. Koulun osalta suurin muutos on epäilemättä ollut siirtyminen peruskouluun 1970-luvulla. Yhteiskunnallinen keskustelu ja poliittinen väittely oli vilkasta, mutta se laantui vuosikymmenen kuluessa ja kouludemokratian käytännöt hiipuivat. 1980- ja 1990-luvuilla uusina asioihin kouluun tulivat muun muassa lukion luokattomuus ja kurssimuotoinen opiskelu erityisesti lukiossa, mutta nämä yleistyivät vähitellen myös peruskoulussa. Myös ammattikoulutus uudistui.

Muistitietoaineisto on erityisen arvokasta kasvatukseen liittyvän tutkimustyön kannalta. Aineistossa on niin entisten oppilaiden, opiskelijoiden kuin työntekijöiden, hallintovirkamiesten ja vanhempien kokemuksia. Keruun aineisto tarjoaa materiaalia koulun muuttumisesta etnologian, folkloristiikan, historian, kasvatustieteen ja sosiologian tutkijoille, mutta se antaa virikkeitä muillekin.

Minun koulumuistoni -muistitietokeruun järjestivät Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Lisätietoja: keruu@finlit.fi, p. 0201 131 240

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs