Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Vuoden arkistoteko -palkinto Oranssi ry:lle punk-lehtitietokannasta

Kansallisarkisto

Vuoden arkistoteko -palkinto Oranssi ry:lle punk-lehtitietokannasta

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2015 klo 14:30
Julkaisija: Kansallisarkisto

Arkistojen päivän toimikunta valitsi Vuoden arkistoteoksi Oranssi ry:n Pienlehtiarkisto 1977-1982 –hankkeen. Valinta julkistettiin Arkistoyhdistyksen syysseminaarissa 6.11.2015 Tieteiden talolla Helsingissä.

Vuoden arkistoteon saajaksi valittu Oranssi ry:n Pienlehtiarkisto 1977-1982 –hankkeen ideoivat Juuso Paaso ja Juho Hänninen. Hank­keen toteutti Oranssi ry ja sen rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen tuloksena syntyi Oranssin pienlehtiarkisto‑tietokanta, joka pitää sisällään yli 300 digitoitua suomalaista punk‑lehteä, niiden metatiedot sekä tekijä‑haastatteluja. Lehdet, sopimukset ja digitaaliset aineistot on arkistoitu Musiikkiarkisto JAPAan. Kerätty aineisto valottaa 1970‑luvun lopulla noussutta vaihtoehtokulttuuria, joka syntyi yhteis­kun­nan arvorakenteiden järkkyessä. Omakustanteiset pienlehdet käsittelivät erilaisia teemoja musiikista yh­teis­kuntakritiikkiin. Oranssin pienlehtiarkisto tarjoaa tämän aikaisemmin hankalasti saatavilla olevan aineiston kaikkien käyttöön internetin välityksellä.

Vuoden arkistoteko nimettiin jo kahdennentoista kerran. Nimitys liittyy Pohjoismaiseen Arkistojen päivään, jonka tarkoituksena on korostaa arkis­tojen merkitystä kulttuuri­pää­omana ja yhteiskunnan muistina. Vuonna 2015 Arkistojen päivän teemana on Rajatto­muus. Teema on tänä vuonna yhteinen kaikissa Pohjoismaissa.

Arkistojen päivän toimikunta jakoi lisäksi kaksi kunniamainintaa.

Toinen kunniamaininta annettiin Liikearkistoyhdistys ry:n julkaisemalle Faili-ammattilehdelle. Faili on parantanut laatuaan viimeisen 10 vuoden aikana huimasti, niin sisällön kuin ulkoasunkin osalta. Aihe­alueet ja kohderyhmät ovat laajentuneet, mutta silti lehti on napakka ja luettava ote ammattiasioihin on säily­nyt.Kansainvälisty­minen ja muiden arkistoyhdistysten kanssa tehty yhteistyö tuo mukaan Rajatto­muut­ta, joka on Arkistojen päivä teema tänä vuonna. Failin sisältö tuo esille koko asiakirjahallinnon ja arkistotoimen monimuotoisuuden ja laajuuden, tasapuolisesti paperimaailman ja sähköisen maailman muistaen. Faili saa alan ammattilaiset puhumaan samaa kieltä, välillä jopa englantia tai ruotsiakin.

Toinen kunniamaininta annettiin dosentti Pekka Henttoselle hänen tänä vuonna ilmestyneen teok­sensa "Johdatus asiakirjahallinnan tutkimukseen"johdosta. Henttonen on pitkään ollut yksi aktiivisim­mista keskustelijoista suomalaisella arkistokentällä. Useat hänen julkaisuistaan ovat ilmestyneet kansainvälisillä foorumeilla, minkä lisäksi Henttonen on tiiviisti osallistunut myös kotimaiseen arkistoalan keskusteluun mm. bloginsa ”Asiakirjahallinnan reunamerkintöjä” kautta. Johdatus asiakirjahallinnan tutkimukseen on oppikir­ja­na tärkeä teos suomalaiselle arkistoalan koulutukselle ja tulee varmasti jatkossa vaikuttamaan myös koti­mai­seen arkistotieteelliseen keskusteluun piristävästi.

Arkistojen päivän toimikunta:
Pekka Anttonen, Merja Aartolahti, Christina Forssell, Päivi Hirvonen, Ulla-Maija Peltonen, Petri Tanskanen, Outi Örn.

http://www.arkisto.fi/arkistojenpaiva/

Lisätietoja: ylitarkastaja Christina Forssell, christina.forssell@narc.fi, Kansallisarkisto, puh. 050 324 5872

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs