Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Vuoden 2015 Tietopöllö-palkinnon saa Paula Moilanen

Suomen tietokirjailijat ry

Vuoden 2015 Tietopöllö-palkinnon saa Paula Moilanen

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2015 klo 11:00
Julkaisija: Suomen tietokirjailijat ry

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnetään tänä vuonna tietokirjailija Paula Moilaselle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaetaan lauantaina 21. marraskuuta Suomen tietokirjailijat ry:n syyskokouksen yhteydessä. Tilaisuus alkaa klo 10 Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen salissa P II. Palkinnon jakavat yhdistyksen puheenjohtaja Markku Löytönen ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Paula Havaste.

Palkintolautakunnan perustelut

Tietokirjailija Paula Moilanen (s. 1940) on kirjoittanut viisi korkeatasoista lasten ja nuorten tietokirjaa. Vaikka lista ei ole pitkä, se on sitäkin ansiokkaampi. Moilanen on tuonut tarkkaa taustatyötä vaativaa tietoa eläväksi tavalla, joka saa lasten lisäksi myös aikuisen ja isovanhemmat tarttumaan kirjaan.

Tutun kotieläimen arkista elämää kuvaava Lehmäkirja ilmestyi vuonna 1993. Lehmäkirja toimii monella tapaa: siinä on useita kerronnan tasoja, se on sekä kertomus, hakuteos että katselukirja. Teoksessa kirmataan kesäisillä laitumilla ja annetaan ääni lehmille, toisaalta idyllin vastapainoksi käsitellään karjataloutta, elintarviketeollisuutta ja lehmien jalostusta.

Lehmäkirjan jälkeen Moilanen on kirjoittanut erityisesti Turun historiaan sijoittuvia tarinallisia tietokirjoja. Teoksessaan Herttuan hovissa – Elämää 1500-luvun Turussa (2007) Moilanen on hyödyntänyt kattavasti keskiajasta tehtyä tutkimusta ja arkistolähteitä, mutta kirjaan tiedot ovat sujahtaneet sujuvasti osaksi fiktiivistä tarinaa. Keskiaikaista elämäntapaa Moilanen valottaa myös teoksessaan Vallan varjoissa (2011), joka on edellisen teoksen itsenäinen jatko-osa.

Vuonna 2011 Moilaselta ilmestyi teos Keinuhevonen, jonka tarina sitoo Suomen historian vaiheet lapsentajuiseksi jatkumoksi ja muistuttaa, että jokaisella vanhalla esineellä on tarina kerrottavanaan. Moilasen tuorein teos Repun salaisuus (2014) jatkaa Keinuhevosen teemoilla. Tarina kuljettaa lukijaa kolmen sukupolven vaiheissa – vuonna 1922 Paavo on pikkupoika, pulavuosina 1946–47 pääosassa seikkailee Paavon tytär Maija ja vuonna 2014 Maijan tyttärenpoika Iikka istuu koulunpenkillä.

Paula Moilasen taidokkaissa, monitasoisissa lasten ja nuorten tietokirjoissa historia näyttäytyy mikrohistoriana: se tuo arjen sekä lasten ja naisten elämän lukijaansa lähelle, saa kiinnostumaan sukujuurista ja juurruttaa lukijan oman maansa historiaan.

Moilanen on kirjoitustoimensa ohessa myös ansiokkaasti ajanut lasten ja nuorten tietokirjallisuuden asemaa ja painottanut muun muassa lastenkirjojen kuvituksen merkitystä.

Tietopöllö-palkinto

Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n pakintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2015 Paula Havaste (pj), Markku Monni, Kirsti Mäkinen, Anne Mäntynen ja Lassi Saressalo.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet mm. Raisa Cacciatore, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Suvi Vehmanen ja Laila Nevakivi.

Haastattelut:
Paula Moilanen, p. 050 547 2530, paulamaria.moilanen@gmail.com

Lohtajalta kotoisin oleva Paula Moilanen on työskennellyt aikaisemmin opettajana, kouluttajana ja kirjastonhoitajana sekä tehnyt pitkän uran myös oppikirjailijana. Moilasen viimeisimpien lasten ja nuorten tietokirjojen kuvituksista vastaavat Kirsi Haapamäki (Herttuan hovissa, Vallan varjoissa, Keinuhevonen) ja Ulla Etto (Repun salaisuus).

Lisätietoja:
Linda Lappalainen, viestintäpäällikkö, Suomen tietokirjailijat ry
puh. 050 41 05584, linda.lappalainen@suomentietokirjailijat.fi

_____

Suomen tietokirjailijat ry on maamme suurin kirjailijajärjestö. Se edistää tietokirjallisuutta, jakaa apurahoja ja palkintoja sekä valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Yhdistyksellä on yli 3 100 jäsentä.

suomentietokirjailijat.fi | Facebook | Twitter

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs