Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Virolaista taidetta Helsingissä

Galleria Kajaste

Virolaista taidetta Helsingissä

Tiedote.
Julkaistu: 08.08.2016 klo 12:20
Julkaisija: Galleria Kajaste

Galleria Kajasteen syksyn 2016 näyttelykauden avaa "KOLME SUKUPOLVEA" – virolaisen taiteen näyttely Evald Okasilta (1915–2011), hänen tyttäreltään Mari Roosvaltilta sekä lapsenlapseltaan Mara Ljutjukinilta. Näyttely on esillä 21.8. saakka.

Evald Okas (1915–2011) on virolainen taiteilija, jonka perheeseen kuului paljon muitakin taideihmisiä. Okas tunnetaan ennen kaikkea klassista muotokieltä noudattelevasta maalaustaiteestaan, mutta yhtä tärkeitä ovat matkoista inspiraation saaneet grafiikkasarjat sekä Okasin viimeisinä vuosina valmistuneet piirrokset. Okasin tuotantoa leimaa värikylläisyys, figuratiivisuus ja mestarillinen viivankäyttö, oli kuvauksen kohteena arkipäiväiset aiheet, potretti, alastontutkielma tai kaupunki- tai teollisuusmaisema. On väitetty, ettei virolaisesta taiteesta löydy Evald Okasin veroista piirtäjää.

Taiteelliset taipumukset tavallisesti siirtyvät sukupolvelta toiselle. On mielenkiintoista seurata, miten nuo taipumukset ilmenevät ja muuttuvat ajassa. Kolme sukupolvea -näyttelyssä tarkastellaan, miten Evald Okasin maalaustaito on perheessä siirtynyt eteenpäin. Okasin maalausten lisäksi näyttelyssä esitellään hänen tyttärensä Mari Roosvaltin sekä lapsenlapsensa Mara Ljutjukin töitä.

Viron taideakatemiassa opettava Mari Roosvalt (s. 1945) pitää itseään romantikkona, joka yhdistää vanhaa ja uutta. Roosvaltin varhaisempaa tuotantoa leimaa realistinen maalaustapa, mutta myöhäisemmässä tuotannossa muodosta on tullut ekspressiivistä ja maalaukset muuttuneet abstrakteimmiksi. Roosvalt käyttää lähinnä sekatekniikkaa, hän yhdistelee eri materiaaleja ja lisää elementtejä myös valokuvista. Katsojalle välittyy elämys paikoin vanhan ja paikoin nykyaikaisen ihmisen luoman kulttuurin ja luonnon herkästä suhteesta.

Mara Ljutjuk (s. 1978) valmistui vuonna 2001 Viron taideakatemiasta maalaustaiteen alalta. Nuoresta iästä huolimatta hänellä on ollut useita henkilökohtaisia näyttelyitä ja hän on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin. Ljutjukin tyyliin kuuluu yksinkertaistettu muoto ja realistinen kuvaamistapa. Teokset ovat narratiivisia, ne kertovat katsojalle tuttuja tarinoita elämästä, suhteista läheisiin, taistelusta itsensä kanssa, elämän alusta ja katoavuudesta. Ljutjuk kuvaa töissään ihmisen sisäistä monologia, ja niistä peilautuu elämän dramaattisuus.

Lisätietoja

Galleristi Anna-Maija Kajaste
Galleria kajaste
Bulevardi 32 / Albertinkatu 30
00120 Helsinki
Puh: 0408556598 Email: info@galleriakajaste.fi

Galleria on avoinna ke – pe klo 12 -18 ja la – su klo 12-16.

Liitetiedostot

Galleria Kajaste Galleria nykytaiteeseen suuntautunut, kuvataiteen eri muotoja kuukausittain vaihtuvin näyttelyin esittelevä taidegalleria. Näyttelytoiminnan lähtökohtana on jokaisen valitun näyttelyn ainutlaatuisuutta arvostava esillepano näyttely-yleisön ja ammattilaisten nautittavaksi ja arvioitavaksi. Galleriat ovat Helsingissä ja Oulussa. "Kajaste gallerian nimessä tarkoittaa luonnonilmiö-kajastetta:kajastavaa valoa, ajatusta, tunnetta, mietettä, minkä taide voi herättää.”

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs