Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Virolainen telakkatyöntekijä tuo särmää Shakespearen farssiin

Turun ammattikorkeakoulu

Virolainen telakkatyöntekijä tuo särmää Shakespearen farssiin

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2014 klo 15:54
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian aikuisopiskelija Jouko Enkelnotko ohjaa opinnäytetyönään Shakespearen näytelmän Hairahduksia. Enkelnotko muokkaa farssin omakseen sekoittamalla mukaan viron kieltä, suomalaista opiskelijavappua ja nukketeatteria.

Näytelmä kertoo neljästä miehestä, kahdesta herra Antipholuksesta sekä heidän orjistaan, kaksoisveljistä Dromioista. Virolainen herra Antipholus saapuu Suomeen orjansa Dromion kanssa vapun aikaan.

–Vappu on värikäs juhla, joten se luo hyvän pohjan lavastukseen ja vaatetukseen. Opiskelijoiden haalarit tekevät näytelmän kaksosten erottamisen toisistaan vielä vaikeammaksi kuin tavallisesti, Enkelnotko pohtii.

Tarina kertoo suomalaisten ja virolaisten päähenkilöiden kommelluksista. Kaksosveljien sekoittuminen keskenään ja mustasukkaisuuteen taipuva nainen tekevät Shakespearen komediasta todellisen farssin.

Näyttelijät ovat Taideakatemian ensimmäisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat, musiikinopettajaopiskelija – sekä virolainen telakkatyöntekijä.

–Olen iloinen, että sain mukaan yhden virolaisenkin. Hän auttaa muita näyttelijöitä kielen kanssa. Lisäksi saan harjoitusta amatöörinäyttelijän ohjaamisessa.

–Viro on koominen kieli. Sillä on yhtäläisyyksiä suomen kielen kanssa, mutta sanojen sekoittuminen luo koomisia piirteitä. Siksi se sopii tähän näytelmään, Enkelnotko kuvailee.

Idean viron kielen käyttämiseen Enkelnotko sai jo vuonna 1998, kun hän näytteli Hairahduksia-näytelmässä Kouvolan teatterissa. Tuolloin näytteli Dromio-kaksosia ja olisi halunnut erottaa kaksoset toisistaan kielen avulla, mutta idea ei mennyt läpi.

Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi valmistuvalla Enkelnotkolla on toiveissa saada dramaturgian kursseilla ideoimansa sotavankiaiheinen näytelmä teattereihin. Tampereella asuva mies on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan sairaalaklovnin töitä, minkä lisäksi hän on mukana eri musiikkiprojekteissa.

 

Esitykset Taideakatemian Köysiteatterissa:
ke 19.11. klo 19
to 20.11. klo 19
pe 21.11. klo 19
la 22.11. klo 14

Liput 10/5e, lippuvaraukset@turkuamk.fi

 

Lisätietoja:

Jouko Enkelnotko

hairahduksia2014@gmail.com

puh. 050 5668 223

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 750 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs