Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Varje kvinna har förtjänat ett jubileumsmynt

Suomen Rahapaja Oy

Varje kvinna har förtjänat ett jubileumsmynt

Tiedote.
Julkaistu: 18.03.2011 klo 14:41
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Jubileumsmyntet Hella Wuolijoki och jämlikheten förmedlar ett budskap

Jämlikheten och den finska kvinnan hyllades idag i riksdagen vid överlämnandet av jubileumsmyntet Hella Wuolijoki och jämlikheten. Myntverket i Finland överlämnade jubileumsmyntet till bland annat jämställdhetsminister Stefan Wallin, Hella Wuolijokis barnbarn, riksdagsledamot Erkki Tuomioja och regissör Juha Wuolijoki.

Vid överlämnandet dryftades jämlikhetens och de starka kvinnornas betydelse för det finska samhället. Jubileumsmyntet som uppkallats efter författaren, politikern och företagsledaren Hella Wuolijoki (1886–1954) förenade olika personer som förmedlat budskapet om jämlikhet.

– Hella Wuolijoki kan tolkas på många sätt, men hon är tveklöst en av de främsta kvinnorna i vår historia och otroligt lämplig för vårt jubileumsmynt med jämlikhetstema. Starka kvinnor är viktiga förebilder för oss alla och framför allt för unga flickor. Goda förebilder bygger i sin tur upp en mer jämställd värld, säger Myntverket i Finlands verkställande direktör Paul Gustafsson.

Den finska kvinnans mynt

Wuolijoki är mest känd för sin Niskavuori-serie och Hulda Juurakko. Dessa verk gav upphov till begreppet ”en wuolijokistark kvinna”. I Niskavuori fick man följa livet hos några beslutsamma kvinnor.

De första delarna i Niskavuori-serien kom ut under det finska vinterkriget. Det är lätt att se sambandet mellan pjäserna och det finska samhället, där män i arbetsför ålder stred på frontlinjen medan kvinnorna drev samhället i det civila.

– Finland vore inte vad det är idag utan dessa starka kvinnor, som fostrade barn och skötte hemmet samtidigt som de höll igång samhället, påminner verkställande direktör Gustafsson.

– Vi lever i en bra tid, då historiskt viktiga personer tolkas på nytt. Historieskrivningen lyfter nu fram kvinnornas betydelse på ett nytt sätt och förmänskligar samtidigt bilden av viktiga personer, säger Tanja Auvinen, generalsekreterare i Kvinnoorganisationer i Samarbete rf. Auvinen fick också ta emot jubileumsmyntet Hella Wuolijoki och jämlikheten vid överlämnandet.

Ensamförsörjare och karriärkvinna

Juha Wuolijoki, regissören bakom filmen Hella W., lyfter i filmen fram viktiga teman i anknytning till jämställdheten, teman som många av dagens kvinnor känner igen sig i.

– Hella var en invandrare och ensamförsörjare som försökte kombinera en karriär med moderskapet. Hon ställdes inför samma utmaningar som dagens starka kvinnor, säger Wuolijoki.

Filmen Hella W. hade premiär den 28 januari 2011 och har redan setts av över 75 000 personer.

I år har det gått 125 år sedan Wuolijoki föddes. Jubileumsmyntet Hella Wuolijoki och jämlikheten är det andra myntet som släpps i myntserien Finska storkvinnor. År 2010 inleddes serien med jubileumsmyntet Minna Canth och jämlikheten.

 

Mer information:

Henna Karjalainen                                                                            
Kommunikations och marknadschef                        
Ab Myntverket i Finland                                                                                       
+ 358 50 575 9197                                                                             
henna.karjalainen(at)mint.fi                

Liisa Lehmusto
Informatör/publicist
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
+358 50 358 5488
liisa.lehmusto(at)sandrewmetronome.com             

Liitetiedostot

Myntverket i Finland Ab är det ledande myntverket i Norden och Baltikum. Myntverket äger hundra procent av AB Myntverket i Sverige och hälften av Det Norske Myntverket i Norge. Det designar, marknadsför och präglar mynt. Myntverket ägs av finska staten. Myntverket i Finland producerar bruksmynt av metall, jubileums- och specialmynt och myntserier. Koncernen har ca 100 anställda och exporterar produkter till nästan 40 länder. År 2011 kommer Myntverket i Finland att publicera sex nya jubileumsmynt och sju landskapsmynt. Finländare kan lära sig mer om tillverkningen av mynt på utställningen Myntets väg på vetenskapscentret Heureka. Mer information om 2011 års händelser finns på www.suomenrahapaja.fi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs