Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Väri, ornamentti ja sarjakuva taiteen leikkinä Braheskolanissa

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Väri, ornamentti ja sarjakuva taiteen leikkinä Braheskolanissa

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2015 klo 14:30
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Turun Vähä-Heikkilään loppuvuodesta 2014 valmistuneen ruotsinkielisen Braheskolan-kombikoulun prosenttiperiaatevaroin toteutetut taideteokset julkistettiin koulun avajaisjuhlassa perjantaina 20.11.2015 klo 14.30. Prosenttivaroilla hankittiin koulun monitoimitilaan ja oppilaiden kulkuväylille Pietari Braheen sekä luontoteemaan liittyvää keveää, iloista ja historian huomioivaa taidetta.

Vauhdikasta menoa
Monitoimitilassa koululaiset ja vierailijat vastaanottaa vauhdikas pari: reipas polkupyöräilijäpoika ja tukka tuulessa hulmuten potkulautaileva tyttö. Turkulaisen kuvanveistäjä Panu Thusbergin (s. 1963) plasmaleikatusta teräksestä valmistetut lapsihahmot ovat kuin jättimäisiä sarjakuvia. Käytäviä ja ruokailutilaa somistavat Turun akatemian perustajan Pietari Brahen barokkimuodin mukaiset asusteet: hattu hansikkaat ja saappaat. Koulun nimeen liittyvät tunnukset on valmistettu samalla tekniikalla kuin lapsikuvat.

Värikylläistä kasvua
Koulun ylä- ja alakerran yhdistävässä portaikossa on turkulaisen kuvataiteilija Elina Ruohosen (s.1970) installaatio Härligt är livet. Ornamentaalisiksi leikatuille akryylilevyille painetut valokuviin perustuvat kasviaiheet ovat saaneet innoituksensa Suomen luonnosta sekä kevään ja kasvun teemoista.

Voimaa huokuvat iloiset värit ja ilmavuutta korostavat muodot keventävät sekä mieltä että askelta portaikossa. Kasvimaailman ihmeet ja muotokielen koristeellinen arvokkuus viittaavat etäisesti Brahen ajan ihanteisiin. Luonnon kauneus heijastelee pyrkimystä sisäiseen hyvään ja ohjaa samalla kunnioittamaan ympäristön ja kasvikunnan moninaisuutta.

Leikkisyyttä ja jaksamisen tukea
Taide tukee huumorin pilke silmäkulmassa myös opettajien jaksamista. Helsinkiläisen kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinin (s.1980) keramiikkaolennot jonottavat kakkua taukohuoneessa iloisen odotuksen tunnelmissa. Turkulaisen kuvataiteilija André Peterdin (s. 1978) värikäs maalaus sointuu opettajanhuoneen pohjoisiin sävyihin.

Braheskolanin tiloissa toimivat päiväkoti, esikoulu ja alakoulun 1. ja 2. luokat. Turun kaupungin raken-nuttaman koulun on suunnitellut arkkitehti Tarmo Kööp Amhold Oy:stä. Braheskolanin prosenttitaide-hankkeen työryhmään on kuulunut arkkitehdin lisäksi rakennuttajan, käyttäjien ja Turun museokeskuksen edustajia.
 
Lisätiedot
Elina Ovaska, ts. amanuenssi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
puh. 040 689 2506

Lehdistökuvat
Sunniva Solstrand, viestintä
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
puh. 050 514 1880, sunniva.solstrand@turku.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs