Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Vanhan Suurtorin gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat 8.7.2016

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Vanhan Suurtorin gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat 8.7.2016

Tiedote.
Julkaistu: 30.06.2016 klo 14:12
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Brinkkalan gallerian, Gallerian Harmaan ja Vanhan Raatihuoneen gallerian uudet näyttelyt
8.7.–14.8.2016

Galleria Harmaa
Mikko Kuorinki – Menu

Mikko Kuorinki tarttuu teoksissaan arkipäivän materiaan. Suojapressun, kukkien, muovailuvahan tai tekstin irrottaminen alkuperäisestä kontekstista ja esittäminen näyttelytilassa ei niinkään merkitse Kuoringille uusien tulkintojen liikkeelle sysäämistä, vaan materiaalisen maailman tarkkailua sellaisena kuin se hänelle ilmenee. Kuorinki ei pyri rakentamaan olemassa olevasta uutta, vaan syvälukee mieluummin esineistä ja ympäristöstä olemassaolon mahdollisia merkityksiä: valinnan kriteerinä ei ole esineen merkitys sinänsä, vaan kysymys, jonka se esittää taiteilijalle ja mahdolliset vastaukset, joita se tarjoaa. Näyttely on tilan ja siellä esitettyjen esineiden muodostama tilanne, jossa merkitysten muodostuminen ei myöskään enää täysin ole taiteilijan hallinnassa. 

Yksi näyttelyn teoksista on yhteistyössä Carl Palmin kanssa tehty teos Menu (True Blue). Valotaulu ja sen teksti mukailevat pikaruokaloiden kylttejä. Teos on alun perin tehty tietyn näyttelyn tuoteselosteeksi, teoslistaksi. Se on kuitenkin sittemmin irtaantunut omaksi itsenäiseksi elementikseen uusiin näyttelytiloihin, uusien teosten rinnalle.

Kuorinki on opiskellut sekä valokuvausta Turun taideakatemiassa että kuvataiteen linjalla taideteollisessa korkeakoulussa. Viimeaikaisia yksityisnäyttelyitä ovat mm. Vermilion Sands (Kööpenhamina 2016), Trapéz (Budapest 2015) ja 1646 (Haag, 2013). Kuoringin teoksia on esitetty mm. seuraavissa yhteisnäyttelyissä: Baltic Triennal / CAC (Vilna 2015), A Million Lines, Bunkier Sztuki (Krakova 2015), Matters of time, Frankfurter Kunstverein (Frankfurt 2014) ja A letter always arrives at its destinations, La Panacee (Montpellier 2014).

Mikko Kuorinki on mukana taiteilijajärjestö Arte ry:n Paimion parantolassa 2.–22.7. esillä olevassa taidetapahtumassa. Parantola-näyttelyssä Kuorinki esittää Lisa Randonin kanssa yhteistyössä toteutetun teoksen. Lisätietoja: titanik.fi/parantola

Vanhan Raatihuoneen galleria
Appu Jasu – Forgotten and Free

Forgotten and Free on teoskokonaisuus, jossa Appu Jasu asettaa rinnakkain puutarhan ja sen kasvien monimuotoisuuden, niiden luontaisen pyrkimyksen levitä ja kasvaa sekä ihmisen elämään liittyvät tapahtumat, valinnat ja päätöksenteon. Keskeistä Jasulle on pohtia sekä sitoutumisen ja vapauden merkitystä että kaipuun ja tulevaisuuden kohtaamista.

Näyttelyn muoto on saanut innoitusta fragmentaarisista ja epäjatkuvista, katkelmista koostetuista omaelämäkerroista. Niissä elämän kaikkein totuudenmukaisimmaksi kuvaukseksi koetaan hetkellisyys ja ehdottomien merkitysten kieltäminen. Näyttelyssä on esillä valokuvapari ja paperilappuja, joissa on kuvia ja tekstiä. Tekstit ovat kasvitieteellisiä kuvauksia siitä mitä puutarhassa tapahtuu, kun se jää omilleen, ja tarinoita ja tilannekuvauksia, jotka kuvaavat ihmisen pyrkimystä muodostaa elämänfilosofiaa. Elämäkerroista tai näyttelystä on katkelmallisuudesta huolimatta mahdollista hahmottaa kokonaisuus: näyttely esittää monitahoisen kuvauksen yksilön elämän olemuksesta menneisyyden ja tulevaisuuden puristuksessa.

Appu Jasu (s. 1987) on Turussa asuva kuvataiteilija jonka teokset sekä heijastavat vallitsevaa ympäristöä että rakentavat sitä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Turun Taideakatemiasta 2014. Kuvataiteen ohella hän tekee myös kokeellista ja populaaria musiikkia.

Brinkkalan galleria
Maiju Hukkanen ja Lauri Tujula – Saari

Saari näyttelyn nimessä merkitsi taiteilijoille alun perin pakopaikkaa ja yhteistä matkaa sinne. Näyttelyprosessin edetessä saari alkoi edustaa heille niitä asioille, joita he tavoittelevat mutta jotka vielä ovat olleet saavuttamattomia. Maiju Hukkaselta näyttelyssä on esillä suurikokoisia hiilipiirustuksia. Lauri Tujula esittää näyttelyssä virtuaalitodellisuuteen pohjaavan teoksen. 

Tujula opiskelee Turun taideakatemiassa. Hukkanen suorittaa Kuvataideakatemiassa maisterinopintoja.

Näyttelyt ovat avoinna 8.7.–14.8.2016

Lisätiedot
Appu Jasu, taiteilija, puh. 050 400 4684, appu.jasu@gmail.com
Maiju Hukkanen, taiteilija, puh. 040 759 0333, maijuhu@gmail.com
Lauri Tujula, taiteilija, puh. 050 566 1891, lauri.tujula@gmail.com

Piia Oksanen, tutkija
puh. 040 637 1023, piia.oksanen@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

turku.fi/vanha-suurtori/galleriat
facebook/Vanhan-Suurtorin-Galleriat Turku
Instagram #galleriatsuurtorilla

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs