Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Valamon luostarin Mestarin jälki -taidenäyttely saa jatkoa: luvassa maailmanluokan mestareiden kristillisaiheisia taideteoksia

Valamon luostari

Valamon luostarin Mestarin jälki -taidenäyttely saa jatkoa: luvassa maailmanluokan mestareiden kristillisaiheisia taideteoksia

Tiedote.
Julkaistu: 14.09.2015 klo 09:00
Julkaisija: Valamon luostari

KUTSU TIEDOTUSVÄLINEILLE

Tervetuloa Mestarin jälki II -taidenäyttelyn avajaisiin
tiistaina 15.9.2015 klo 14 (tiedotusvälineet tervetulleita jo alkaen klo 13)

Valamon luostarin kulttuurikeskukseen
Valamontie 42, 79850 Uusi-Valamo

Näyttelyn avaa arkkipiispa Leo.

****************************************

 

TIEDOTE

 

Taidenäyttely Mestarin jälki II
Valamon luostarissa 15.9.2015-30.4.2016

Rembrandt, Salvador Dalí, Andy Warhol, Marc Chagall ja Pablo Picasso ovat taiteen nimiä, joita on harvoin Suomessa esillä. Syyskuussa Valamon luostarissa avautuvassa Mestarin jälki II -näyttelyssä nämä suuren luokan mestarit ovat mukana Suomen kultakauden mestareiden rinnalla harvinaisilla kristillisaiheisilla töillään. Jo ensimmäinen, viime syksynä Valamossa nähty Mestarin jälki -näyttely oli erityinen, sillä niin korkeatasoista kristillisaiheista näyttelyä ei liene aiemmin ollut esillä. Kokoelmaan, josta piispa Arseni ensimmäisen Mestarin jälki -näyttelyn kuratoi, jäi vielä runsaasti sekä suomalaisia että ulkomaalaisia teoksia. Näyttelyn toisessa osassa jatketaan siis samaa kristillisten aiheiden linjaa.

Koska kristillinen taide on taiteilijoille ehkä kaikkein henkilökohtaisinta luomistyötä, näyttelyn myötä herää myös monia mielenkiintoisia kysymyksiä, kuten miksi Pablo Picasson tuotannossa kristilliset työt ovat suhteellisen harvinaisia tai mitä surrealismin mestarille Salvador Dalílle tapahtui tiettynä ajankohtana, kun hän alkoi luoda kristillistä taidetta.

Ateistisesta maailmankatsomuksestaan huolimatta Picasso tunsi jonkinlaista viehätystä myös uskonnollisiin aiheisiin ja palasi niihin pitkän uransa aikana yhä uudelleen eri konteksteissa ja tilanteissa. Vaikka Raamatun tapahtumat tai teologiset dogmit eivät sinänsä ole hänen teostensa aiheina, voi katsoja silti kokea ne syvällisesti kristillisinä. Teoksissa on aistittavissa eräänlainen tuonpuoleisen läsnäolo, joka antaa ilmeen ja syvyyttä Picasson piirrosten vaihteleviin tyyleihin. Voi olla, että juuri tämä transsendenssin olemus antoi sysäyksen hänen uskonnolliseen taiteeseensa, välineen siirtyä johonkin toiseen tunteiden ja ajatusten todellisuuteen. Picasson suhdetta kristilliseen taiteeseen on käsitelty syvällisemmin teoksessa Jane Daggett Dillenberger and John Handley: The religious art of Pablo Picasso.

Salvador Dalílta on näyttelyssä esillä mm. hänen tunnetun "Santiago el Grande" -öljyvärimaalauksen mukainen mestarin itsensä tekemä grafiikan työ. Kuten muutkin Dalín työt myös hänen uskonnollisaiheiset työnsä sisältävät runsaasti erilaisia symbolisia elementtejä. Dalí kiinnostui Hiroshiman ja Nagasakin pommitusten jälkeen suuresti ydinfysiikasta. Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä kyseisessä työssä on, että taiteilija on tuonut siihen elementin atomipommin räjähdyksen synnyttämästä sienipilvestä, jonka hän on muotoillut kauniiksi jasmiinin kukaksi, mikä symboloi puhtautta.

Myös suomalaisille mestareille kristilliset aiheet ovat olleet erityisen henkilökohtaisia ja vaativia. Näyttelyssä on esillä mielenkiintoinen taidehistoriallinen arvoitus, marsalkka Mannerheimin lankomiehen, Louis Sparren kesken jäänyt triptyykki. Teos kuvaa evakkoon joutumisen ja sodan hätää ja se ilmeisesti oli tarkoitettu sijoitettavaksi jonnekin merkittävälle paikalle, mutta sota muutti suunnitelmat. Helene Schjerfbeck on esillä vaikuttavalla teoksellaan ”Ylösnousemus”, joka on esityö Ruotsinpyhtään alttaritauluun. Myös Maria Wiik, Hugo Simberg, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Juho Rissanen ja monet muut merkittävät suomalaiset taiteilijat ovat esillä harvinaisilla kristillisaiheisilla teoksillaan.

 

Lisätietoja:
Valamon luostari
munkki Simeon
puh. 044 4259 232
simeon@valamo.fi

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Heinävedellä jo 75 vuotta sijainnut luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia vieraita, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs