Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Valamon juhlavuosi tarjoaa runsaasti tapahtumia

Valamon luostari

Valamon juhlavuosi tarjoaa runsaasti tapahtumia

Tiedote.
Julkaistu: 15.06.2015 klo 11:58
Julkaisija: Valamon luostari

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Valamon luostari muutti Heinävedelle. Historiaa juhlistetaan monenlaisilla kulttuuritapahtumilla, musiikilla ja suuren suosion saaneen Mestarin jälki -näyttelyn toisella osalla.

Valamon luostari on sijainnut nykyisellä paikallaan Heinäveden Papinniemessä vuodesta 1940 lähtien. Sitä ennen luostari sijaitsi Laatokalla, jossa luostaritoimintaa on tiettävästi harjoitettu jo ainakin 1300-luvulta lähtien. Talvisodan seurauksena luostari ja sen parisataapäinen veljestö joutuivat evakkomatkalle. Eri vaiheiden jälkeen luostari asettui viimein Papinniemen Saastamoisen kartanoon ja syntyi Uusi Valamo.

Nykyään Valamo tunnetaan yhtenä ortodoksisen uskon ja kulttuurin näkyvimpänä hengellisenä keskuksena Suomessa ja Pohjolassa. Pyhiinvaeltajia ja matkailijoita luostarissa käy vuoden mittaa useita kymmeniä tuhansia. Luostarin veljestössä kilvoittelee tällä hetkellä 13 miestä. Valamo tarjoaa työpaikan eri toimipisteissään noin 30 lähialueen ihmiselle. Lisäksi vuosittain luostariveljestön apuna on vielä satoja talkoolaisia.

Kesällä Valamon erilaisissa näyttelyissä voi tutustua muun muassa kristilliseen kansantaiteeseen ja kirkollisiin käsikirjoituksiin, joista vanhimmat ajoittuvat 1700-luvun alkuun. Oman pienen lisänsä tuo Valamon opiston Tule ja näe -kesänäyttely, jossa pääosassa ovat munkkien silmälasit. Myös Valamon historiallinen näyttely on uudistettu 75-vuotisjuhlien kunniaksi. 

Hengellisen ytimensä ohella Valamo tarjoaa kävijöille monipuolisia kulttuurielämyksiä. Päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi järjestetään useita piano- ja laulukonsertteja. Suomalaisen runon illassa voi kuulla toiverunojaan. Syyskuinen Vesa-Matti Loirin hyväntekeväisyyskonsertti sai huippuvastaanoton ja se on jo loppuunmyyty. Merkkivuoden juhlaseminaari järjestetään itsenäisyyspäivän viikonvaihteessa joulukuussa.

Luostariin on helpointa tutustua oppaan johdolla. Kesäkaudella järjestetään päivittäin useita opastettuja kierroksia. Lisäksi tarjolla on mm. risteilyjä m/s Sergei -laivalla Juojärvelle, Valamon ja Lintulan luostareiden välille. Lähistöllä sijaitsevan Karvion kesäteatterin tämän kesän näytelmä tutustuttaa Valamon historiaan 50–60-luvuilla.

Kesätarjontaa rikastavat myös Valamon opiston kurssit, joilla voi opiskella monenlaisia käden-, ajattelun ja sydämen taitoja.

Kesän mentyä Valamoon saadaan jälleen näytteille väkevä kattaus kansallisten ja kansainvälisten kuuluisuuksien taidetta. Mestarin jälki II -näyttely tuo luostariin muun muassa useita Rembrandtin, Salvador Dalín, Marc Chagallin ja Andy Warholin kristillisaiheisia teoksia. Ensimmäinen Mestarin jälki -näyttely vuonna 2014 houkutteli paikalle ennätysyleisön, 7300 kävijää.

Valamon luostarin veljestö toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan juhlavuoden tapahtumiin.

 

Lisätietoja:
munkki Simeon
puh. 044 4259 232
simeon@valamo.fi

 

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Heinävedellä jo 75 vuotta sijainnut luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia vieraita, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs