Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Väitös: Pohjois-Suomi oli Urho Kekkosen politiikan ja vallankäytön keskiössä

Oulun yliopisto

Väitös: Pohjois-Suomi oli Urho Kekkosen politiikan ja vallankäytön keskiössä

Tiedote.
Julkaistu: 16.05.2016 klo 11:24
Julkaisija: Oulun yliopisto

Urho Kaleva Kekkonen harjoitti pääministeri- ja presidenttikausinaan (1950–1981) määrätietoista periferiapolitiikkaa, joka tähtäsi Pohjois-Suomen nostamiseen muun Suomen tasolle. Pohjois-Suomen erityinen merkitys Kekkoselle tunnetaan yleisesti, mutta sitä ei aiemmin ole systemaattisesti tutkittu.

Tässä tutkimuksessa on Pohjois-Suomen näkökulmasta selvitetty, mikä oli periferian merkitys Kekkosen poliittisessa toiminnassa, toisin sanoen millaista Kekkosen Pohjois-Suomen-politiikka oli, mihin se perustui ja mitä se kertoo hänen vallankäytöstään ja suomalaisesta keskus-periferia-asetelmasta. Tutkimuksen lähdeaineisto koostuu ensisijaisesti Kekkosen henkilökohtaisista asiakirjoista sekä hänen julkaistuista puheistaan ja kirjoituksistaan.

Periferian kehittäminen näyttäytyi Kekkoselle pitkälti yhteiskunnallisena oikeudenmukaisuuskysymyksenä, mutta toisaalta hän hyödynsi periferiaa valtapolitiikassaan. Vaikka Pohjois-Suomi muodosti Kekkosen vahvimman tukialueen, oli se myös hänen kommunisminvastaisen taistelunsa eturintama. Lisäksi hän kytki Pohjois-Suomen kysymykset idänpolitiikkaansa. Periferia oli siten Kekkoselle sekä vallan lähde, kohde että väline.

Aktiivisella teollistamis- ja työllisyyspolitiikallaan Kekkonen pyrki estämään syrjäseutujen autioitumisen. Pohjois-Suomelle Kekkosen politiikka merkitsi taloudellista hyötyä, työpaikkoja, suoraa vaikutusmahdollisuutta ja alueen epäkohtien nousua julkisuuteen. Mielipidevaikuttajana Kekkonen nostikin alueellisen vastakohtaisuuden ja epätasapainon näkyvällä tavalla poliittiseen keskusteluun.

- - -

Filosofian maisteri Matti Mäntylä väittelee Oulun yliopistossa 21.5.2016. Historian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Pohjois-Suomea kehittämässä. Periferia Urho Kekkosen politiikan kohteena ja vallankäytön välineenä vuosina 1950–1981 (Developing Northern Finland. Periphery as the target and tool of Urho Kekkonen's politics 1950–1981). Vastaväittäjänä toimii professori Vesa Vares Turun yliopistosta ja kustoksena professori (emerita) Reija Satokangas. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB210) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Matti Mäntylä

Tiedekunta ja laitos:
Humanistinen tiedekunta, historia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
matti.mantyla@student.oulu.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs