Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Väitös: Pienet yksityiskohdat olivat tärkeitä 1700-luvun pukeutujalle

Oulun yliopisto

Väitös: Pienet yksityiskohdat olivat tärkeitä 1700-luvun pukeutujalle

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2016 klo 09:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tämä väitöstutkimus käsittelee varhaismoderneja, pääasiallisesti 1700-luvun oululaisia ja heidän pukeutumistaan. Miksi 1700-luvun Oulussa pukeuduttiin niin kuin pukeuduttiin? Kuinka sukupuolta on mahdollista tutkia varhaismodernista kaupunkiarkeologisesta löytöaineistosta?

Näiden kysymysten selvittämiseen on käytetty sekä esinetutkimuksen että dokumentaarisen arkeologian menetelmiä. Tutkimusaineisto muodostuu sekä arkeologisesta materiaalista että historiallisista lähteistä.  Arkeologinen materiaali koostuu napeista, neuloista ja soljista, jotka ovat peräisin Oulussa suoritetuilta kaupunkikaivauksilta. Tutkimuksen tärkeimmän historiallisen lähteen muodostavat kaupunkilaisten perukirjat.

Miksi 1700-luvun Oulussa pukeuduttiin niin kuin pukeuduttiin?

Säädyt olivat tuolloin olennainen osa yhteiskuntaa, mutta merkit keskiluokan muodostumisesta ja tiukkojen säätyrajojen murenemisesta ovat havaittavissa tutkimusaineistossa. Vaikka pukeutuminen oli tuolloin pitkälti sääty- ja sukupuolisidonnaista, siitä huolimatta omaa identiteettiä oli mahdollista ilmaista pukeutumisen ja erityisesti sen pienten yksityiskohtien avulla. Pukeutumisen avulla oli myös jossain määrin mahdollista neuvotella omasta asemasta yhteisössä.

Kuinka sukupuolta on mahdollista tutkia pukeutumiseen liittyvästä varhaismodernista kaupunkiarkeologisesta löytöaineistosta?

Sukupuoleen ja erityisesti esineiden käyttäjiin liittyvien kysymysten selvittäminen on kaivausaineiston kohdalla haastavaa. Esine- ja asiakirjamateriaalin hyödyntäminen samassa tutkimuksessa avaa kuitenkin runsaasti uusia mahdollisuuksia. Esineiden sukupuolittuneisuus ei ole myöskään pelkästään niiden käyttöä. Sukupuoleen liittyviin kysymyksiin olisi jatkossa mahdollista perehtyä myös tutkimalla esineiden valmistusta ja kauppaa.

- - -

Filosofian maisteri Tiina Kuokkanen väittelee Oulun yliopistossa 19.3.2016. Arkeologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Vaatetuksen luokka ja sukupuoli 1600–1800-lukujen Oulussa. Historiallisen ajan arkeologian näkökulma (Class and gender of clothing in 17th–19th century in Oulu. An historical archaeology perspective). Vastaväittäjänä toimii dosentti Anu Lahtinen Helsingin yliopistosta ja kustoksena dosentti Timo Ylimaunu. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Tiina Kuokkanen

Syntymäaika ja -paikka: 1979 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1998, Merikosken lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, arkeologia
044 5171 269

Tiedekunta ja laitos:
Humanistinen tiedekunta, arkeologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
044 5171 269
tiina.kuokkanen@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1112-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs