Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Uusi suositus auttaa kirjastoja parantamaan saavutettavuutta

Celia

Uusi suositus auttaa kirjastoja parantamaan saavutettavuutta

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2016 klo 09:27
Julkaisija: Celia

Kirjastopalvelut on tarkoitettu koko väestölle. Keskeinen tavoite on kirjaston saavutettavuus eli se, että kaikki käyttäjät huolimatta mahdollisista toimintarajoitteista voivat hyödyntää kirjaston palveluja. Myös lainsäädäntö ohjaa kohti saavutettavuuden toteutumista. Kirjaston koko toiminnassa tulisi ottaa huomioon saavutettavuusnäkökulma – fyysisistä tiloista aina viestintään ja e-kirjapalveluihin asti. Tuore, verkosta vapaasti ladattava Yleisten kirjastojen saavutettavuussuositus antaa rutkasti käytännön eväitä kirjastojen saavutettavuuden kehittämiseen.

Suosituksessa käydään tarkistuslistan tavoin läpi strategiseen johtamiseen, kokoelmiin ja aineistoihin, asiakaspalveluun, tapahtumiin, pedagogiseen toimintaan, viestintään, ict-hankintoihin ja tiloihin liittyviä mahdollisuuksia ja tavoitteita. Suosituksessa annetaan vinkkejä siihen, miten saavutettavuutta ja palvelujen käytettävyyttä voidaan parantaa. Opas tarjoaa tietoa keskeisistä toimijoista joiden kokemusasiantuntemusta kannattaa kunnissa hyödyntää.

Saavutettavuuden parantaminen ja siihen liittyvien ilmiöiden tunnistaminen on jatkuvaa työtä osana palvelujen kehittämistä ja strategista johtamista. Näin varmistetaan, että kirjaston palvelut ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä.

Yleisten kirjastojen saavutettavuussuosituksen voi ladata maksutta Kuntaliiton verkkokaupasta (saavutettava PDF): http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3215

Suositus julkaistiin 6.6. Saavutettava kirjasto -seminaarissa, jonka tallenteet ovat nähtävissä osoitteessa http://www.kirjastokaista.fi/tag/saavutettava-kirjasto/

Suosituksen julkaisijana toimii Kuntaliitto. Suositusta on ollut tekemässä laaja verkosto: Helsingin kaupunginkirjasto, Espoon kaupunginkirjasto, Länsi- ja Sisä-Suomen AVI, Kirjastoseura, Selkokeskus, Celia, Viittomakielinen kirjasto, Erilaisten oppijoiden liitto ja Kulttuuria kaikille -palvelu. Lisäksi valmisteluun ovat asiantuntijakommenttikierrosten kautta osallistuneet AVIen kirjastotoimentarkastajat, kaikki valtakunnalliset vammaisjärjestöt, useat maahanmuuttajajärjestöt, SETA, Yhdenvertaisuusvaltuutettu, Etnisten suhteiden neuvottelukunta sekä kymmenet saavutettavuusasioista kiinnostuneet kirjastoammattilaiset eri puolilta Suomea.

Lisätietoja:

Celian blogi: Kohti saavutettavia kirjastoja

--

Jaakko Tiinanen
Suunnittelija
Espoon kaupunki
jaakko.tiinanen@espoo.fi

Johanna Selkee
erityisasiantuntija, kirjastoasiat
Suomen Kuntaliitto
johanna.selkee@kuntaliitto.fi

Kirsi Ylänne
Saavutettavuusasiantuntija
Celia
kirsi.ylanne@celia.fi

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa.

www.celia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs