Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tutkimus: Vanhemmat vierastavat digitaalisia pelejä

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Tutkimus: Vanhemmat vierastavat digitaalisia pelejä

Tiedote.
Julkaistu: 04.11.2013 klo 09:18
Julkaisija: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Digitaalisia pelejä pelaa aktiivisesti 94,8 % 10-19-vuotiaista ja 56 % 10-75-vuotiaista suomalaisista (Pelaajabarometri 2011). Vanhemmat kuitenkin keskustelevat digitaalisten pelien sisällöistä lastensa kanssa merkittävästi vähemmän kuin elokuvista ja televisio-ohjelmista, vaikka monet lasten pelaamista peleistä ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Keskustelu mediasisällöistä lapsen kanssa on tehokkain keino ehkäistä median kuluttamisesta johtuvia haittoja, kuten ahdistusta ja ongelmallista pelaamista. Vanhemmista suurin osa keskustelee lastensa kanssa elokuvien ja TV-ohjelmien sisällöistä, mutta digitaalisten pelien sisällöistä keskustelua käydään merkittävästi vähemmän. Kolmannes vanhemmista ei keskustele lainkaan lastensa kanssa digitaalisten pelien sisällöistä.

Digitaalisten pelien ikärajamerkinnät myös tunnetaan huonommin kuin elokuvien ja televisio-ohjelmien merkinnät. Vanhemmista lähes puolet (49,3 %) eivät osaa nimetä videopelien ikärajoja spontaanisti, kun elokuvien ja televisio-ohjelmien kohdalla vastaavia henkilöitä on alle yksi kolmannes (29,5 %). Elokuvien, televisio-ohjelmien ja digitaalisten pelien ikärajat ovat samat (Sallittu, 7, 12, 16 ja 18).

Tutkimus toteutettiin kesällä 2013 Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön Cuporen tilaamana ja Innolink Research Oy:n toteuttamana. Vastaajina oli 1001 yli 18-vuotiasta vanhempaa.

Kansallinen pelipäivä kannustaa keskusteluun

Tällä viikolla vietettävän Kansallisen pelipäivän kymmenissä tapahtumissa pyritään lisäämään ja monipuolistamaan peleistä käytävää keskustelua. Pelaaminen on merkittävä osa tämän päivän kulttuuria ja yhteiskuntaa. Peleistä puhutaan kuitenkin usein huolinäkökulmasta niin kodeissa, kuin julkisessa keskustelussakin. Kansallinen pelipäivä pyrkii tukemaan perheiden kasvatustyötä tarjoamalla monipuolisesti tietoa pelaamiseen liittyvistä kysymyksistä. Varsinainen pelipäivä on lauantaina 9.11.2013 mutta kaikille avoimia ja yleisölle maksuttomia tapahtumia järjestetään pitkin viikkoa ympäri Suomea. Kansallista pelipäivää voi juhlistaa pelaamalla digitaalisia tai muita pelejä yhdessä läheisten ja ystävien kanssa.

Lisätietoja Kansallisesta pelipäivästä:

Tommi Tossavainen, suunnittelija
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus
Puhelin: 045 310 1412
tommi.tossavainen@meku.fi
www.pelipaiva.fi
#pelipaiva

Liitetiedostot

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jonka tehtäviä ovat mediakasvatuksen edistäminen sekä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta. MEKU toimii asiantuntijana lasten mediaympäristön kehityksessä, edistää alaan liittyvää tutkimusta ja seuraa alan kansainvälistä kehitystä sekä tiedottaa lapsia ja mediaa koskevista asioista.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs