Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Turun pääkirjastossa juhlitaan irakilaista kulttuuria

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Turun pääkirjastossa juhlitaan irakilaista kulttuuria

Tiedote.
Julkaistu: 22.08.2016 klo 13:40
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Suomen irakilainen seura täyttää 20 vuotta. Kaikille avoimet juhlat järjestetään Turun pääkirjastossa perjantaina 26. elokuuta.

Irakilainen seura syntyi Turussa 20 vuotta sitten. Seura on halunnut alkuajoistaan asti vähentää irakilaisten keskinäistä kahtiajakoa ja keskittyä yhdistäviin tekijöihin kuten irakilaiseen musiikkiin ja runouteen.

- Olemme uskonnosta ja politiikasta vapaa seura ja meille on olemassa vain yksi Irak ja irakilaiset. Haluamme murtaa kuiluja myös suomalaisten ja irakilaisten välillä, sanoo seurassa alkuajoista asti mukana ollut Riadh Muthana.

Muthana kasvoi bagdadilaisessa apteekkariperheessä. Hänet oli tuomittu kuolemaan 21-vuotiaana, juuri kun hän oli valmistunut teknisestä oppilaitoksesta. Syytekirjelmä katsoi hänen yrittäneen karata sotatilassa olevasta kotimaastaan Irakin kommunistisen puolueen apuun tukeutuen.

Muthana tunnetaan Turussa vuonna 2007 julkaistusta kirjastaan Abu Ghraib - Varissuo. Irakilaismiehen matka Saddamin selleistä Suomeen. Teos kertoo vietetyistä vuosista Saddamin hirvittävissä vankiloissa. Vankilasta vapautumisensa jälkeen Muthana avioitui ja sai esikoistyttärensä, mutta turvallisuusviranomaisten jatkuvan painostuksen vuoksi hän pakeni perheineen Syyriaan. Suomen Turkuun perhe saapui kiintiöpakolaisina vuonna 1998.

Kirja on kirjoitettu yhdessä Irakia ja irakilaisia runsaat kymmenen vuotta tutkineen Marko Juntusen kanssa. Häneltä julkaistaan syyskuussa myös uusi tutkimus, jossa käydään läpi eri vuosina Suomeen tulleiden irakilaisten elämäntarinoita.

- Kaikkien tutkimieni irakilaisten arjessa ovat läsnä väkivalta ja kipu. Tuhkakuppi kahvilan pöydällä tuo jollekulle tuttavistani mieleen palaneen panssarivaunun. Kahvilan valo saattaa puolestaan muistuttaa bagdadilaisen kuulustelukeskuksen lampusta. Yhtäkkiä sähköpostiin saattaa ilmaantua viesti jo vuosia sitten kadonneelta ystävältä, kertoo Juntunen.

Irakilaiset juhlat aloitetaan seminaarilla pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) kello 17. Ohjelmassa on puheenvuoroja seuran toiminnasta sekä irakilaisten menneisyydestä ja nykytilanteesta.

Kello 18-19 kirjastopihalla on tarjolla irakilaista musiikkia, ruokaa ja runoutta. Esiintyjänä on irakilainen muusikko Ali Al-Awad, joka soittaa ja laulaa irakilaisia lauluja luutun säestyksellä. Al-Awad esiintyy yhdessä myös tutkija Marko Juntusen kanssa. Luvassa on pohjoismaista polskaa yhdistettynä basralaiseen luutun soittoon.

Sateella koko tapahtuma järjestetään Studiossa.

Tapahtuma on maksuton ja sen järjestää Turun kaupungin Vapaa-aikatoimiala ja Suomen irakilainen seura.

Lisätiedot tapahtumasta:
Maahanmuuttajakoordinaattori Kati Leskinen
Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
p. 040 642 8465
kati.leskinen@turku.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs