Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tuntemattoman edessä - merkkiteos unohtui arkistoihin. Tuntematon sotilas –ooppera ensi-iltaan 17.1.2014 Oulussa

Oulun kaupunginteatteri

Tuntemattoman edessä - merkkiteos unohtui arkistoihin. Tuntematon sotilas –ooppera ensi-iltaan 17.1.2014 Oulussa

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2013 klo 10:42
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Tuntemattoman edessä - merkkiteos unohtui arkistoihin

Tuntematon sotilas –ooppera ensi-iltaan 17.1.2014 Oulussa, 10 esitystä 8.2. saakka
”Koht sie saat nähhä mite herra kutsuu omiaan.” - Rokka

”Hiihdämme muusikoiden ja solistien kanssa vapaasti umpihankeen. Edessämme on vain kasa nuottipaperia, eikä tukenamme ole esitystraditiota eikä edes nauhoitetta. Käytännössä teemme kokonaan uutta kantaesitystä”, kertoo kapellimestari Markus Lehtinen, jonka ansiosta suomalainen merkkiteos on nousemassa unohduksesta. ”Alkuperäisessä partituurissa on jopa tyhjiä kohtia 1960-luvulle tyypillisiä ääniefektikokeiluja – sotaääniä varten. Kiinnostuneena odotan, kuinka nyt ratkaisemme taisteluefektit.”

”Muistini kätköissä syttyi lamppu, kun Ouluun etsittiin omaleimaista, nuorille laulajille sopivaa teosta. Nuoret sotilaat ovat samanikäisiä kuin suuri osa valituista solisteista, joten heistä löytyy samaa intoa, uhoa, kokemattomuutta, pelkoa ja inhimillisyyttä”, Lehtinen jatkaa.
”Merkkiteoksen unohtumiseen lienee monia syitä; siitä ei ole levytystä ja sen yhtä taltiointia hallitsevat tarkat arkistosopimukset. Toisaalta elokuva- ja näytelmäversiot ovat vahvasti karakterisoineet teoksen hahmoja. Vasta viime aikoina sodan typioita on avattu uusista näkökulmista. Ooppera on taidelajina etäännyttävä; laulu ja musiikki voivat ylevästi nostaa sotarealismin totutusta uudenlaiseen näyttämötodellisuuteen. Ooppera voi vaikuttaa syvästi käsityksiin sodan julmuudesta ja ihmiskohtaloista.”

”Hurja esitys, joka tuntuu.”

Lehtinen tunnetaan maamme eturivin kapellimestarina ja konserttipianistina. Myös kansainvälisesti menestynyt Lehtinen toimii Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina. Urallaan hän on mm. tuonut kantaesityksiinsä rohkeita ja intohimoisia kotimaisia uutuusteoksia, kuten Olli Kortekankaan Isän tyttö - oopperan Savonlinnan Oopperajuhlilla (2007) ja levyttänyt Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi -oopperan. Oulussa hän johti viimeksi Punainen viiva –oopperaa vuonna 2009.

Tuntematon sotilas -oopperan on säveltänyt Tauno Pylkkänen Väinö Linnan romaanin pohjalta. Teos on kantaesitetty vuonna 1967 Suomen Kansallisoopperassa ohjaajanaan Edvin Laine. Sen jälkeen ooppera on esitetty vain ulkoilmaversiona Imatralla vuonna 1998. Oulun kaupunginteatterissa Tuntematon sotilas on nähty näytelmänä vuonna 1974.

Oopperan harjoitukset käynnistyivät ma 2.12. ”Sota tunkeutui ihmisten koteihin ja koski koko kansaa. Tuntematon sotilas vuonna 2014 puhuttelee nykyajan ihmistä ja kunnioittaa Väinö Linnan vahvasti sodanvastaista sanomaa. Tulossa ei ole patsasteluversiota tai seikkailutarinaa, vaan hurja esitys, joka todella tuntuu”, lupaa oopperan ohjaaja Lauri Maijala. Lavastus Maija Tuorila, pukusuunnittelu Sanna Levo. Ooppera tuotetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa.


Solisteina

Koskela - Nicholas Söderlund
Rokka - Juha Pikkarainen
Hietanen - Joonas Asikainen
Kariluoto - Petrus Schroderus
Lehto - Kristjan Moisnik
Rahikainen - Juha Hostikka
Lahtinen - Jouni Bäckström
Mäkilä - Heikki Sassi
Vanhala - Tomi Punkeri
Honkajoki - Aki Saarela
S
ilmälasipäinen vänrikki ja Pastori - Aki Alamikkotervo
Riitaoja ja Hauhia – Matias Haakana
Suen Tassu - Jaakko Kuusela
Määttä ja Salo - Antti Annola

Puherooleissa
Lammio - Janne Raudaskoski
Sarastie - Risto Tuorila
Mielonen - Antti Kyllönen
Kariluodon lähetti - Veeti Reunanen/Lauri Vasama
Verushka - Katri Rahko/Henna-Maria Riikola

teatteri.ouka.fi 
Pressikuvia ja lisätietoja solisteista http://teatteri.ouka.fi/ohjelmisto/tulossa/tuntematon-sotilas-ooppera

Lisätietoja teatterinjohtaja Mikko Kouki p. 044 703 7014, mikko.kouki@ouka.fi ja tiedottaja Kaisu Innanen, p. 044 703 7111, kaisu.innanen@ouka.fi

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs