Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Traditionen lever på Klosterbacken 27.5

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Traditionen lever på Klosterbacken 27.5

Pressmeddelande.
Publicerad: 23.07.2015 kl. 10:00
Utgivare: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

På lördagen den 25 juli arrangerar Hantverksmuseet temadagen ”Traditionen lever på Klosterbacken”. Då gästas museet av hantverkare som medverkat i artikelserien Perinne elää i tidningen Antiikki ja Design. Under dagen arbetar de i museets gamla verkstäder.

Då Klosterbacken blev ett hantverksmuseum, inreddes verkstäder från den förindustriella tiden i de små husen för att de skulle bevaras för eftervärlden. Museets uppgift är dock inte enbart att bevara verkstäderna utan även att hålla hantverket levande och att värna om traditionella arbetsmetoder och hantverksskicklighet.

Att hålla hantverkskunnandet levande har varit en utmaning, som museet under sina 75 år aktivt har försökt svara på. Det har varit viktigt att skapa nya kontakter och därför har museet bland annat gått in för hantverkarutbyten samt bjudit in gästande hantverkare. Så också nu. I artikelserien Perinne elää (Traditionen lever) i tidningen Antiikki ja Design, har hantverkare som värnar om traditionella arbetsmetoder berättat om sitt arbete. Den 25 juli kan tidningens läsare och museibesökarna träffa dem på museet.

Traditionen är levande i Klosterbackens boktryckeri

Tidningen Antiikki ja Design publicerar i sitt julinummer 2015 en artikel om boktryckaren Heikki Jokioinen, som flera år arbetat i Hantverksmuseets boktryckeri. Han behärskar tryckningstekniken högtryck, som i och med offsettryck och digital tryckning i det närmaste försvunnit. Högtryck är en teknik som bara få numera behärskar, men Heikki Jokioinen bidrar för sin del till att hålla traditionen levande.

Boktryckaren Heikki Jokioinen arbetar i boktryckeriet under hela sommaren. Alla tryckalster sätter han för hand och trycker med en gammal handpress. Han trycker bland annat papperspåsar för museibutikens behov och dessutom kan museibesökarna beställa inbjudnings- och visitkort och andra trycksaker enligt egen smak.

Temadagens gästande hantverkare

Under lördagen den 25 juli arbetar Heikki Jokioinen i boktryckeriet och förutom honom träffas urmakare Janne Mikkonen, som berättar och förevisar hur man reparerar gamla klockor. Målarverkstaden gästas av dekorationsmålaren Maria Meller från Ekenäs. Hon behärskar bland annat marmorering och schablonering. Åbobon Erika Holmbom förevisar hur man målar dekorativa påskägg med olika tekniker. Bleckslagaren Pentti Tuominen från Lillkyro tillverkar pepparkaksformar i museets bleckslagarverkstad. Förgyllarverkstaden i samma gård gästas av konservator-förgyllaren Sini von Essen från Helsingfors.

Tilläggsuppgifter
Sonja Hagelstam, forskare, tel. 040 158 7864, sonja.hagelstam@turku.fi
Olli-Pekka Leskinen, forskare, tel. 040 127 1356, olli-pekka.leskinen@turku.fi

Hantverksmuseet på Klosterbacken
Vårdbergsgatan 2
tfn 02 262 0350
www.turku.fi/hantverksmuseet

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs