Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tove Jansson får sitt andra jubileumsmynt. Endast Kekkonen och Jansson har hedrats med två jubileumsmynt

Suomen Rahapaja Oy

Tove Jansson får sitt andra jubileumsmynt. Endast Kekkonen och Jansson har hedrats med två jubileumsmynt

Pressmeddelande.
Publicerad: 30.01.2014 kl. 17:32
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland ger den 7 februari ut ett jubileumsmynt till minnet av Tove Jansson i enlighet med finansministeriets beslut. Det här är Janssons andra jubileumsmynt, eftersom hon förärades med ett första jubileumsmynt i silver år 2004. Hittills är det endast president Urho Kekkonen som har beviljats två jubileumsmynt.

Jubileumsmynt är statsmaktens officiella utmärkelse för betydande finländska personer och händelser.
"Det är fint att vi har fått prägla två jubileumsmynt för att hedra den internationellt hyllade Tove Jansson. President Urho Kekkonen har på motsvarande sätt hedrats åren 1975 och 1981, vilket vittnar om Janssons betydelse för finländarna, säger verkställande direktör Paul Gustafsson.

Myntverket i Finland ger officiellt ut Tove Janssons jubileumsmynt genom att överräcka jubileumsmyntet till hennes brorsdotter Sophia Jansson den 30 januari 2014.

Gåva och samlingsobjekt

Tove Janssons vänner kommer att skaffa jubileumsmynt till olika ändamål.

"Jubileumsmynt har blivit en allt populärare gåva. Vi tror att Janssons jubileumsmynt kommer att köpas som gåvor för att sändas runtom i världen. Det andra jubileumsmyntet i ordningen kommer utan tvivel även att intressera samlare", säger kommunikationsdirektör Henna Karjalainen.

Tove Janssons jubileumsmynt präglas i två valörer, som spegelblanka i proof-kvalitet. Jubileumsmyntet med nominella värdet 10 euro har en silverhalt på Ag500, diametern är 28,5 mm och vikten 10 g. Det präglas i 25 000 exemplar och säljs i gåvoförpackning. Jubileumsmyntet med nominella värdet 20 euro har en silverhalt på Ag925, en diameter på 38,6 mm och väger 25,5 g. Det präglas i 5 000 exemplar.

Myntverket i Finland präglar även ett numrerat specialparti på 100 exemplar av Tove Janssons jubileumsmynt med nominella värdet 20 euro. De numrerade mynten förses även med ytbehandlingen nSilver® som gör silvret resistent mot missfärgning. Finska företaget Beneq har utvecklat ytbehandlingen.

Tove Janssons jubileumsmynt ges ut den 7 februari och båda valörerna börjar säljas i Myntverket i Finlands webbutik samt av återförsäljare. De jubileumsmynt som är numrerade och ytbehandlade kan bara beställas via Myntverket i Finlands kundtjänst per telefon 09-894 34343, vardagar kl. 9–15 från och med den 7 februari.

Närmare upplysningar:

Katriina Holm
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Tfn +358 400 211 066
katriina.holm(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland designar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gå-vomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Företaget ägs av finska staten. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2014 finns på adressen www.suomenrahapaja.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs